Keresés ebben a blogban

2013. január 23., szerda

Gödöllői töltött csirke

 


Ez a töltött csirke a hagyományostól picit eltérően készült, egy abálást követően serpenyőben sült pirosra. Hidegen is kiváló étel, ebben a formájában pedig hidegtálak csinos kiegészítője is lehet. Persze a hozzávalók alapján ugyanúgy elkészíthető a szokásos, bőr alá megtöltött csirke is, sütőben megsütve.
 

Hozzávalók:

1 db egész bőrös csirkemell
2 db csirkecomb
150 g csirkemáj
150 g kolozsvári szalonna
150 g gomba
1 közepes fej hagyma
200 g kenyér (nálam most fehér és rozs vegyesen)
1 tojás
1 csomag petrezselyem
1+2 ek. olaj
só, bors
kevés rozmaring (nem hivatalos hozzávaló, de egy
csipet belőle nagyban hozzájárul a töltelék finom ízéhez)
 
 
A töltelékhez a kockára vágott szalonnát egy ek. olajon elkezdem pirítani, közben a kisült zsíron megsütöm a csirkemájat. A májat kiveszem, félrerakom, hozzáteszem a szalonnához a felaprított hagymát. Ha a hagyma üveges lett, akkor a kisebb kockákra vágott gombát is hozzáadom, majd együtt készre pirítom őket. A legvégén, mikor zsírjára sült, belekeverem az apróra vágott petrezselymet és rozmaringot. Félreteszem, hagyom kicsit hűlni. A kenyeret beáztatom egy kevés vízbe, majd erősen kinyomkodom. Egy nagyobb lyukú szűrőn át is lehet törni, bevallom, én ezt nem szoktam megtenni. A májat kis kockákra vágom, és a kenyérhez teszem a szalonnás keverékkel együtt. Hozzáadom a tojást, ízesítem sóval, borssal, és alaposan összekeverem. (Ha nem nyomkodtuk ki rendesen a kenyeret, és emiatt túl lágy lenne a töltelék, adhatunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Aki pedig a májat nem, de pl. a májkrémet szereti, az nyugodtan helyettesítse azzal.)
 
A csirkemell
 

A csirkecombot és a mellet kicsontozom, de a bőrt rajtuk hagyom. A mellnél elkezdem lefejteni a húst a csontról, mindkét oldaláról a közepe felé haladva. Amikor a csontot már csak a középső porcos része tartja a bőrhöz, akkor egyik kezemben a húsos részt, míg másik kezemben a csontot tartva egyszerűen széthúzva elválasztom őket egymástól, így a csirkemellfilé egészben marad. A bőrös oldalukat sózom, borsozom (és lehet még egy kis majorannát is rátenni, ezt most én kihagytam), a húsos oldalukat pedig csak enyhén sózom (a töltelék sósságától is függően). A mellet bőrével lefelé folpackra teszem, a tölteléket henger formában a közepére helyezem. A húst az egyik oldaláról ráhajtom a töltelékre, majd a fólia segítségével feltekerem, és szorosan begöngyölöm. A feltekert, folpackkal becsomagolt húst egy alufóliára teszem, majd abba is szorosan betekerem. A két végét, mint a szaloncukor papírját becsavarom, egészen addig, amíg egy feszes kis csomagot nem kapok. Ugyanígy járok el a combokkal is. A kész csomagokat forrásban lévő vízbe teszem, majd kis hőmérsékletre visszavéve kb. 25-30 percig főzöm gyöngyöző vízben. Ezután kiveszem, lecsöpögtetem, és hideg helyen lehűtöm őket. Ha kihűltek, kicsomagolom a hústekercseket és kevés olajon minden oldalukat pirosra sütöm. Felszeletelés előtt hagyom pihenni pár percet, ez idő alatt a sütésből visszamaradt zsiradékon némi hozzáadott alaplével mártást készítek, amit kevés hideg vajjal sűrítek be. A köret jelen esetben burgonypüré volt.
 
 
Ui.: Ha valaki inkább a hagyományos töltött csirkét készítené el, akkor nem szükséges a csirkét kicsontozni. A tölteléket a bőr alá töltse be, de ne túl szorosan, nehogy kiszakadjon a bőr. Egy tepsiben kevés zsiradékon, gőzös sütőben vagy a hús mellé öntött kevés vízzel, 150-170 fokon süsse kb. 1-1,5 órát.
 
Ui.2.: Ezzel a fóliás módszerrel mindenféle hideg hús- vagy haltekercsek, pástétomok is készülhetnek. A folpack megvéd az esetlegesen ráragadó alufóliától, míg az alufólia szilárd tartást ad a formának, így kihűlve szép kis szeletek vághatóak az adott tekercsből.
 
 
 

6 megjegyzés:

Vicuska írta...

De aranyosan becsomagoltad a tekercseket :) Finom töltelék, nálunk mindig kelendő a bármivel töltött husi :D Én nem szoktam fóliázni, csak megfelelő méretű tepsibe sorakoztatom őket és sütőbe tolom, egymást támogatják és egészben maradnak, szépek lesznek. Főzve nem próbáltam, elviszem a receptedet :)

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta étel! A csontozásra nem mernék vállalkozni, sosem tettem még... Viszont választom majd hozzá a pulyka mellet, talán azzal megbirkózom. Csodás!

Nelli írta...

Tegnap csak telefonról tudtam megnézni és elolvasni a receptet, de ma visszajöttem részletesen áttanulmányozni. :-) Igen finom lehet!

Winebeershoot írta...

Rendben, vigyed! :)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! Nem olyan nehéz a csontozás, mint amilyennek tűnik ám. Csak egy éles vékony pengéjű kés kell hozzá, onnantól gyerekjáték. :) De ettől függetlenül a pulykamell is jó választás.

Winebeershoot írta...

Nos, akik kóstolták, nem panaszkodtak. :)