Keresés ebben a blogban

2012. december 2., vasárnap

Kókusztejben pácolt csirke nyársra fűzve






Nem szeretem az őszt, a telet mégkevésbé. Egyrészt azért, mert mindig fázok, másrészt azért, mert egyre nehezebb normális fotókat csinálnom a kis vacak gépemmel. Nyáron a jó fényviszonyok között még csak-csak, de ilyenkor már kizárólag színtelen és életlen képek sikerednek, amit nagyon nehéz feljavítani. Nagyon szeretnék egy igazán jó gépet, perpillanat ez szerepel a vágylistám első helyén. Sok esetben azért nem kerülnek fel ételek a blogra, mert nem tudok róluk elfogadható képeket csinálni. Na de ilyen alapon tavaszig (vagy addig amíg nem kapok jobb gépet) fel kéne függesztenem a blogolást, viszont amikor ilyen finom étel sikeredik, akkor muszáj vagyok feltenni, akármennyire nem tetszik a fotója.
A férjem arca evés közben olyan volt, mint egy elégedett óvodásé. Úgyis mondhatnám, vigyorgott, mint a tejbetök.





Azt el kell mondanom, hogy ehhez az ételhez nem elég a szárított kókuszreszelékből házilag készült kókusztej, mert őszintén szólva az sose lesz olyan sűrű, krémes és ízletes, mint készen kapható kókusztejek. Ezek is hasonló eljárással készülnek, mint a házi kókusztej, de friss kókuszreszelékből, ami önmagában is sok nedvességet (tejet) tartalmaz, amit kevés víz hozzáadásával préselnek ki.
Ha valaki nem akar kisebb vagyont kiadni a konzerv vagy dobozos kókusztejért, az inkább vásároljon egy kókuszdiót. A Spar-ban pl. 100-150 Ft körül lehet kapni kókuszdiót, aminek a friss belsejéből sokkal jobb tejet tudunk nyerni mint a szárított reszelékből.
Bár én ezt a kókusztejet most készen kaptam, de sokszor reszeltünk már itthon kókuszt, amiből a férjem préselte ki a tejet. Ezt felönthetjük mégegyszer annyi vízzel, mint amennyi a lé, és így nagyon jó minőségű kókusztejet kapunk. Az fontos, hogy ezt 1-2 napon belül fel kell használni, mert sajnos hamar megromlik.
Én most konkrétan ilyen kókusztejet használtam:




Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell
1 dl kókusztej
1 tk cukor
1 kk őrölt koriander
fél kk őrölt kurkuma
csipet őrölt kömény
csipet bors
só ízlés szerint
zsiradék a sütéshez

A pác hozzávalóit összekeverjük, és beleforgatjuk a felkockázott csirkemellet. Letakarva 2 órára betesszük a hűtőbe. A nyársakat beáztatjuk vízbe fél órára, majd felhúzzuk rá a húskockákat.
Egy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk (olaj, kókuszzsír vagy kacsazsír) és gyakran forgatva, körbe megpirítjuk a nyárs minden oldalát. (Grillrácson is megsüthetjük)
Mi currys rizst és mangócsatnit ettünk mellé.


6 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Biztos nagyon finom. Mi is szeretjük az ilyen pálcikás husikat. Kipróbálandó!

Juditka írta...

Nagyon gusztusos:) - különleges íze lehet a húsnak, ezzel a fűszeres kókusztejjel.

Csiperke írta...

Legközelebb ananászt is húzok a nyársra, szerintem az is nagyon jól passzolna hozzá.

Csiperke írta...

Nagyon finom volt! :))

gionetta írta...

Nem kell gondolkodni a kókusztejem felhasználásán. Köszi! :-))

Csiperke írta...

Lesz még egy kókusztejes recept hamarosan! :)