Keresés ebben a blogban

2012. december 8., szombat

Házi csokiöntet





Nyaranta sokat ültünk a szomszédban lakó barátainknál fagyit kanalazva, amit a szomszéd leányzó bőven meglocsolt házi készítésű, sűrű csokiöntettel. Ő szimplán Nesquick-et főzött fel vízzel, de mióta elolvastam az összetételét, azóta én nem veszek. Egyébként is sokkal finomabb, ha jó minőségű holland kakaóporral készítjük. Kevés kávéval, vaníliával, fahéjjal és kardamommal még pikánsabbá tehetjük. Felnőtteknek kis alkoholt is csempészhetünk bele. Én narancslikőrt tettem hozzá, de rummal is finom lehet. Karácsonyra, gasztroajándéknak is kiváló.

Hozzávalók:
2 dl víz
10 dkg jó minőségű kakaó
20 dkg gyümölcscukor (vagy 25 dkg kristálycukor)
1 ek presszókávé (vagy 1 tk nescafé)
1 tk vaníliaesszencia
csipet fahéj
csipet kardamom
2-3 ek narancslikőr (elhagyható)

A hozzávalókat az alkohol kivételével egy kis lábosba tesszük, és a legalacsonyabb lángon elkezdjük főzni. Forrás után könnyen lekap, úgyhogy kézi habverővel folyamatosan kevergessük. Néhány perc főzés elég neki, akkor jó, ha a belemártott kanalat teljesen bevonja. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne az alkoholt. Az öntetet még forrón töltsük üvegekbe.

Update: Éppen három hónappal ezelőtt készítettem a csokiöntetet. Két üvegben osztottam el, és ma vettem észre, hogy az egyik üveg elbújt a hűtő mélyén, benne kb. két evőkanálnyi maradék csokiszósszal. Megvizsgáltam, megkóstoltam, és nemhogy tökéletes maradt, még finomabb is lett ahogy összeértek az ízek.

Update2: Kipróbáltam úgy is, hogy egy tábla tejcsokoládét törtem bele, miután lehúztam a tűzről, és addig kevergettem, amíg el nem olvadt. Nem rontotta el, sőőőt...:))





9 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon jó recept! Kösz, hogy megosztottad!
Kérdezném, hogy a presszókávé lefőzött kávé?

Csiperke írta...

Igen, főzött kávé. És köszönöm.:)

Kósa Márta írta...

Köszi!!!

Juditka írta...

Ez tényleg bármikor elkészíthető, mert általános alapanyagok kellenek hozzá és bármikor elővehető. Egyszerű és természetes:)

Seffer Lilla írta...

Szuper ötlet, azt hiszem el is készítem...:)

Csiperke írta...

Az a jó benne, hogy mivel nem tartalmaz romlandó alapanyagokat, szinte korlátlan ideig tárolható. Talán egyszer kipróbálom kevés tejporral is, hátha tejcsokisat is elő tudok állítani.

Csiperke írta...

Remélem nektek is ízleni fog!

Blogkonyha írta...

Nekem vödörrel kéne gyártanom, az is elfogyna biztos... Fincsi lehet!

trollanyu írta...

Gyönyörű a színe, nagyon jól mutat az üvegben, tényleg szuper ajándéknak is:)