Keresés ebben a blogban

2012. december 4., kedd

Bigos - lengyel húsos káposzta






Ugyanabban a régi szakácskönyvben bukkantam rá, amelyikből a vadász bab is készült. Ezt az tradicionális lengyel ételt tulajdonképpen a mi székely káposztánk gazdagabb, ízesebb változata.
Bár a családunkban lengyel származású családtag is akad, (unokatestvérem csodaszép felesége) ritka találkozásaink egyikén sem került még szóba a bigos. Na jó, semmilyen étel nem került még szóba, de ezen azt hiszem majd változtanunk kell. Mélyebb ismeretséget kell kötnöm a lengyel konyhával, ha minden ételük ilyen jó.
Én most (majdnem) hűen követtem a szakácskönyv utasításait. Éppen csak a hús mennyiségét négyszereztem meg, mert ehhez a mennyiséghez nevetségesen kevésnek találtam a könyv által írt 25 dkg húst, és pluszban még almát is tettem bele, mert minden más általam olvasott recept azt is írt hozzá. A könyv említ némi lisztet sűrítésnek, de én ezt most teljesen feleslegesnek találtam.
Egyébként ez is amolyan ahány ház annyi szokás étel, tehetünk bele bármilyen húst a marhától kezdve a szárnyasokig, füstölt húst, kolbászt vagy szalonnát. Tökéletes étel a maradék húsok eltüntetésére, de azért némi füstölt mindenképpen kerüljön bele. Na és a gomba állítólag elmaradhatatlan hozzávaló.
Abban a lengyel háziasszonyok egyetértenek, hogy a bigos akkor a legjobb, ha három napig hideg helyen állt. Sőt, az elvetemültek 3 nap után előveszik, és még három órát főzik. Na ilyet én nem tettem. Mindenesetre erre a káposztaételre is igaz, hogy napról napra egyre finomabb lesz.

Hozzávalók:
0,8 kg fejes káposzta
0,5 kg savanyú káposzta
15 dkg aszalt szilva
2 db alma
3 dl víz
3 dl vörösbor
1 kg sertéshús (vagy marha, vagy ami tetszik)
20 dkg füstölt oldalas (vagy kolozsvári szalonna és kolbász, stb.)
2 fej hagyma
2-3 db paradicsom
1 paprika
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba (legjobb az erdei gomba akár szárítva is, de most nálam csiperke és laska vegyesen)
1 ek kacsazsír
1 ek pirospaprika
majoranna (relatíve sok)
őrölt kömény
1-2 babérlevél
bors


A fejeskáposztát felszeleteljük, és a savanyúkáposztával, a nagyobb darabokra vágott almával, és az aszalt szilvával együtt feltesszük főni 3 dl víz és 3 dl bor keverékében.
A kacsazsírban kicsit megpirítjuk a felkockázott füstölt oldalast, majd megfonnyasztjuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felcsíkozott paprikát, és a feldarabolt paradicsomot. Elkeverjük benne a szeletelt gombát, és fűszerezzük majorannával, köménnyel, sóval és borssal. A pörkölt alapot hozzáöntjük a káposztához, beledobunk 1-2 babérlevelet, és együtt főzzük tovább. (Sütőben is készíthetjük.) Ha szükséges öntsünk hozzá még egy kis vizet, és mérsékelt tűzön főzzük legalább 2 órán keresztül. Amennyiben van kellő önmérsékletünk, hűtsük ki, és dugjuk el 3 napra a hűtőbe.

6 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Milyen finom recepteket találsz mostanság. A babos is megfogott, no meg ez is! Szuper!

Juditka írta...

Ez aztán az igazi egytál étel!!!:)Igazi kincs az a régi szakácskönyv.

Csiperke írta...

Azt hiszem elég sokat fogom mostanában forgatni...:)

Csiperke írta...

Köszönöm! Én is örülök, hogy rábukkantam ezekre.:)

Névtelen írta...

Csak ámulok! Köszönöm szépen a receptet, ma délután neki is látok, de a három napos tűrés... háááááát... őszintén...... majd meglássssssuk :)

Csiperke írta...

Mi sem bírtuk ám ki 3 napig...:)