Keresés ebben a blogban

2012. december 6., csütörtök

Ázsiai tészta






Valami ázsiai ételre vágytam. Ennek a szakértője az öcsém, aki egy időben együtt dolgozott egy kis indonéz szakáccsal, aki fantasztikus ételeket főzött. A közös munka az ázsiai konyha rajongójává tette az öcsémet, és rajta keresztül engem is. Az ételt az öcsém főzte, én most csak kukta voltam mellette.
Az ízesítéshez megadott mennyiségek hozzávetőlegesek, inkább kisebb mennyiségekkel kezdjük, és kóstolgassuk az ételt. Én nem szeretem a túlzottan fűszeres ételeket, de ez most tökéletes volt.

Hozzávalók: (2-3 személyre)
300 g üvegtészta
2 db bőrös csirkefelsőcomb
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
negyed fej káposzta
1 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
1 kis konzerv babcsíra (200 g)
kb. 1 ek méz
kb. 1 ek fehérborecet (vagy rizsecet)
kb. 2 ek szójaszósz
kb. 1 ek worchester szósz
fél lime reszelt héja
szárított chili (ízlés szerint)
Wok fűszerkeverék (ízlés szerint)
Masala curry fűszerkeverék (ízlés szerint)
1 ek pirított szezámmag
2-3 evőkanál kacsazsír a sütéshez
(Mivel nem minden családban van otthon készen ilyen fűszerkeverék, leírom a két fajta fűszerkeverékhez felhasznált fűszereket: koriander, római kömény, fekete bors, szerecsendió, fahéj, kardamom, szegfűszeg, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, hagyma, paprika, chili)



                                            Jackie Chan-nek láthatóan ízlik a főztünk :)




A feldarabolt répákat és a felszelelt káposztát kevés kacsazsíron wokban megpirítjuk, sózzuk, és fűszerkeverékkel fűszerezzük, majd kiszedjük és félretesszük. Ha szükséges teszünk a wokba még egy kis zsírt, a felkockázott csirkebőrt lepirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott húst. Amikor már kicsit megpirult, hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott hagymát, és azzal is pároljuk még egy kicsit.  Sózzuk, a fűszerkeverékkel fűszerezzük, majd kiszedjük és félretesszük. Az apróra vágott gyömbért és a fokhagymát is pirítjuk egy kicsit, majd visszatesszük hozzá a zöldségeket a hússal együtt. Ízesítjük szójaszósszal, ecettel, mézzel és kevés worchester szósszal, ráreszeljük egy fél lime héját és elkeverjük benne a babcsírát.
Az üvegtésztát forró, sós vízbe tesszük néhány percre, majd leszűrjük. Összeforgatjuk a zöldséges hússal, és tálalásnál pirított szezámmaggal szórjuk meg.









4 megjegyzés:

Éva írta...

Szerintem nekem is nagyon ízlene! Bár az erősen fűszeres ételek után elég nehéz a gyomrom, de még ezt is válalnám. Nagyon guszta! Igazi finom különlegesség!

Csiperke írta...

Fűszerezd annyira, amennyit még elbír a gyomrod! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!

trollanyu írta...

Imádom az ázsiai konyhát, gyakran próbálkozom is velük, szerencsére a család egyöntetűleg szereti:) Ez is nagyon tetszik, én is mindig kóstolgatom közben és saját ízlésemre formálom, ehhez van is otthon minden:)

Blogkonyha írta...

Hű, nekem is bejönne nagyon! Azt hiszem a fiam is megnyalná utána a pálcikákat! :o) Nagyon guszta! máris vittem a receptjét!