Keresés ebben a blogban

2012. november 1., csütörtök

Zabpelyhes keksz csokoládéval és aszalt gyümölcsökkel





A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha nincs reggeli, akkor nem indul be rendesen az emésztés, nem úgy működik a szervezet, ahogy kellene. Na de néha megtörténik, hogy az ember lánya elúszik a készülődéssel, mert a haja nem akar úgy állni ahogy kellene. Fésüli erre, fésüli arra, de egyre rosszabb lesz. Tupírozza, lakkozza, majd kifésüli a lakkot, és kezdi elölről. Feltesz egy hajpántot, de úgy se jó. A hajpánt viszont lenyomta a tupírt, ezért újra kezdi. Fésüli ide-oda, tupírozza, lakkozza, végül úgy dönt, hogy ez így már jó lesz, de annyit foglalkozott a hajával, hogy a reggelire már nem maradt idő.
Még gyakrabban megtörténik, hogy nincs egyetlen normális ruhadarab sem, amit felvehetne. Előrelátóan már tegnap este kikészítette amit fel akar venni, de ami tegnap este még csinos volt, ma már förtelmesen néz ki rajta. Az egész szekrényt kipakolja, már hatalmas hegy áll a kanapén a felpróbált ruhákból, de egyszerűen semmi sem áll jól. Ez kövérít, az öregít, amaz sápaszt, emez meg a hajához nem passzol valahogy. Végül felveszi azt, amit este kikészített, mert még mindig az a legelfogadhatóbb. Miközben elpakolja a hegyet, dohog magában, hogy már megint elment az idő, és nem tudott reggelizni.  Ilyenkor jól jön egy kis gyorsan bekapható keksz, amiben vannak egészséges összetevők is bőségesen, és bár a kiadós reggelit nem helyettesítheti, mégis segít beindítani a napot.



Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg cukor (most 10 dkg kristály és 10 dkg gyümölcscukor)
20 dkg liszt
20 dkg zabpehely
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs apróra vágva
(nálam 8 dkg áfonya
4 dkg sárgabarack
4 dkg füge
4 dkg aszalt szilva)
10 dkg tejcsokoládé (természetesen lehet ét is)
2 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk fahéj
nagy csipet só






A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is. Fakanállal belekeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal, sóval elkevert lisztet, a zabpelyhet, az aszalt gyümölcsöket és a felaprított csokoládét. A masszából fél evőkanálnyi adagokat veszünk ki, golyókat formálunk belőle, és kicsit ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy legyen hely egy kicsit elterülni a kekszeknek.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből még puha, de ha kihűlt, megszilárdul. Jól záródó dobozban napokig friss marad.


9 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Jó a leírás, mintha a lányomat látnám, csak éppen nem pakolja el a felpróbált ruha halmot:-)
A keksz is nagyon tetszik, viszem a receptjét:-)

Csiperke írta...

Kamaszként még én sem tettem el, de ma már senki nem pakol utánam. Egy időben azt hittem, hogy kinövöm, de még mindig ugyanez megy minden reggel...:))

Juditka írta...

Nagyon finom - én is sütögetek ilyet. A zabpehely alapú reggeli nem csak a gyerekeknek egészséges, hanem a felnőtteknek is igen hasznos. Az ilyen táplálék csökkenti a vérnyomást, a „rossz" koleszterin szintjét és a szívinfarktus kockázatát.Nálunk mindennapos a fogyasztása, akár joghurttal vagy tejjel.

Blogkonyha írta...

Néha én is így teszek reggelente, már a sminkre néha nem jut idő..,. nagyon fincsi lehet a kekszed!

Csiperke írta...

Mi is sokat eszünk, nagyon szeretjük. :)

Csiperke írta...

Óóó én smink nélkül egy lépést sem. Akkor inkább elkések...:))

Csiperke írta...

Emlékszem, amikor fősulira jártam, egyszer mentem el smink nélkül, mert úgy gondoltam jó lesz ma úgy is. Mindenki megkérdezte, hogy mi van velem, beteg vagyok-e, mert olyan más vagyok. Na azóta soha nem fordult ilyen elő. Ha piacra megyek, akkor is minimum szemspirál...:)

Zsóka írta...

Szívesen olvasom a leveleidet,de eddig nem "látogattalak" meg. Most örömmel látom,mennyi kedvencem--a kexek--lakik Nálad! Amit lehet,loptam!Köszi:Zsóka

Csiperke írta...

Egészségedre! Remélem sikerük lesz a kekszeknek! :)