Keresés ebben a blogban

2012. november 3., szombat

Bulgur gombával és házi parasztsonkával







Nagyon szeretek piacra járni. Egyrészt mert jóval olcsóbban tudok vásárolni mint a multiknál, másrészt mert sokkal nagyobb a választék, harmadrészt mert sok olyan áru van a piacokon, amivel egy multilátogató soha nem találkozik.
Szerdán például gyönyörű, friss laskagombát vettem, kilóját 350 forintért. A fejes saláta annyira zsenge volt, hogy valóságos fájdalmat okozott volna, ha nem vehetem meg.
Van ami nem olcsóbb a piacon, mégis szívesen vásárolok belőle. Ilyen a hagyományos füstölésű házi parasztsonka, ami ugyan dupla annyiba kerül mint a gyorspácolt füstaromával ízesített tömegtermékek, de nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot, cserébe viszont sokkal finomabb, intenzívebb az íze. Ebből elég egy hajszálvékony szelet a szendvicsbe, mégsem érezzük kevésnek.
Régebben készítettem már ezt az ételt bolti sonkával is, amiből 20 dkg-ot is bele kellett tenni, hogy valami íze legyen. Most a házi sonkából csak 5 dkg-ot használtam, mégis összehasonlíthatatlanul finomabb, ízletesebb lett. Bár abszolút megállja a helyét önálló egytálételként is, mi halmoztuk a gomba-élvezetet, és rántott laskát ettünk mellé, zsenge ecetes salátával.



Hozzávalók:
25 dkg bulgur
25 dkg gomba (csiperke és laskagomba vegyesen)
5 dkg füstölt parasztsonka
3 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
rozmaring, só, bors

A bulgurt felforraljuk 0,5 l vízzel. Amikor a víz felforrt, sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és a legalacsonyabb lángon tarjuk, amíg a bulgur az összes vizet magába szívja.
A felkockázott füstölt szalonnát zsírjára sütjük. A pörcöket kivesszük, és a zsírban megfonnyasztjuk a hagymát. Átforgatjuk benne  a vékonyan felszeletelt, majd felkockázott sonkát és hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal és megpirítjuk. Ha elkészült, elkeverjük a megfőtt bulgurral.









6 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Én is imádok piacra menni. Olyan jó nézelődni a sorok között, szóba elegyedni a kedves idős őstermelő nénikkel és megtudni tőlük egy-két régi fortélyt,szokást. Bulgurt még nem vettem, de annyira guszta, hogy máris azon vagyok, hogy beszerezzek belőle...! :o)

Seffer Lilla írta...

Hmm, fincsi lehet, az tuti!

Csiperke írta...

Tényleg nagyon finom! :))

Csiperke írta...

Krisz, a bulgurt ne hagyd ki! Nagyon finom! Hasonlít az íze a rizshez, bár én sokkal jobban szeretem annál. És ugyanúgy felhasználhatod, mint a rizst, de hamarabb elkészül, hamarabb megpuhul.

Böbe írta...

Imádok én is a piacon nézelődni,és vásárolni!Bulgurt még nem ettem ,de nagyon guszta és kivánatos a paraszt sonkával!:))

Juditka írta...

A piac nekem is a gyengém, főleg az olaszo. -i. Bulgurt én is előszeretettel készítek, mert nagyon finom és egészséges:)