Keresés ebben a blogban

2012. július 1., vasárnap

Kovászos uborka




Mit is lehetne hozzáfűzni az ország kedvenc nyári savanyúságához? Finom és hűsítő, nagy melegben egy igazi magyar snack. (Ma például vagy fél kiló tűnt el, csak úgy, magában.) Ha meg éppen nincs hőség és nekiállunk pörköltet vagy rántott húst készíteni, mi lehetne jobb kísérő, mint a kovászos uborka?


Hozzávalók:
(Ez a mennyiség pont elfér egy 5 literes üvegben.)

2 kg uborka
3 ek mustármag
3 ek koriandermag
10 szem egész bors
1 csokor kapor
2-2,3 l meleg víz
~60 g só (30g/l víz)
2 vastagabb szelet kenyér


Az uborkákat alaposan átmosom. Az üveg aljára teszem a fűszereket és rájuk helyezem az uborkákat. A vízben elkeverem a sót és az uborkára öntöm. A tetejére helyezem a kenyeret és egy kis tálkával lefedem. Meleg helyre teszem és tálcát rakok alá, hogy a megindult lének legyen hová folynia. Pár nap múlva szüretelem. :) Az uborkákat kiszedem, a lét rájuk szűröm és a hűtőbe teszem.

Nagyon nagy melegben inkább rakjuk árnyékos helyre és 2-3 napig érleljük, de a második nap már kóstoljuk meg, kész van-e már. Hűvösebb időben akár 5-7 napot is bent csücsülhetnek az üvegben, de a harmadik-negyedik naptól nyugodtan teszteljük le naponként. (Idén először pont egy egyhetes esős-hűvös időben tettem el. Ha kisütött a nap egy órára, már rohantam is ki vele, majd vissza a tűzhely mellé. Kenyérsütés után a hűlő sütőbe is betettem. :)  A nyolcadik napon vettem ki őket. Mindezidáig ez volt a legjobb eresztés.) Ha a lé beindult, a kenyeret ki is lehet venni. Volt, hogy kivettem, de olyan is, hogy végig bent maradt. A kenyér igazából lehet bármilyen, de talán a rozsliszttel készült kenyérrel volt eddig a legjobb az íze. A hűtőben egy-két napot állva még tovább érik és eléri végleges, legfinomabb zamatát.





8 megjegyzés:

Ami írta...

Remek recept, és csodás fotók! Nagy kedvencem a kovászos uborka nekem is :)

heti menük írta...

Én személy szerint a kovászos uborkához eszem a "kísérőt"...??...hogy ne nézzenek teljesen bolondnak azért, hogy együltő helyemben befalok akár egy nagy üveg kovászost, kénytelen vagyok mellé valami sós kísérőt enni (egyfajta fedő tevékenységként...)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! Gyerekkoromban még nem rajongtam érte, de most azt mondom, hogy nem lehet nem szeretni. :)

Winebeershoot írta...

:)

Névtelen írta...

Igazi amatőr vagyok a kovi ubi készítése terén. Gyakran előforduló hiba; löttyedtre sikeredik az uborka. Mi az oka? Köszönettel várom a hozzáértők válaszát.

Winebeershoot írta...

Hát vérprofi ugyan én sem vagyok, de így kapásból három dologra tudok gondolni. Egyrészt az uborka fajtájától is függhet. A nagyobb, nagymagvú (azt hiszem fürtös uborka néven fut) uborkák szerintem eleve puhábbak, én nem is szoktam azokat kovászolni. A másik lehetséges ok, amikor nagyon nagy hőségben kifejezetten a napra teszik az uborkát, mert ilyenkor felforr és megbuggyanhat, illetve felpuhul az uborka. Ilyen nagy melegekben árnyékos helyre kell tenni, a meleg elvégzi a dolgát. Harmadik ok lehet, hogy túl sokáig kovászolódik. Időjárástól függően már a második-harmadik naptól fogva bátran naponként kóstolgatni kell, hogy megtudjuk, megkovászolódott-e már. Remélem segíteni tudtam, de szívesen várok én is további véleményeket.

Névtelen írta...

Köszönöm a segedelmet, a második és a harmadik lehetőséget már sajna kipróbáltam.

Winebeershoot írta...

Hát akkor hátha valaki még tud majd mondani valami okosat. Én megemlíthetném még azt a népi hiedelmet, hogy kifejezetten a fokhagyma az, ami megőrzi az uborka roppanóságát, de én sosem készítem fokhagymával és szerencsére mindezidáig egyszer sem plöttyedtek be az uborkák. Szóval, lehet kövezni, nálam ez csak legenda, de majd a MythBusters utánajár. :)