Keresés ebben a blogban

2012. július 17., kedd

Csirke Marbella






Egy sorozatot néztem éppen, és a főszereplő a konyhába lépve egy tál ínycsiklandó csirkesültre nézve izgatottan felkiáltott: "Chicken Marbella!". Na több sem kellett. Ha a hősnőt ilyen izgalomba hozta ez az étel, akkor ezt nekem is ki kell próbálnom. Rákerestem a neten, és végül Oprah Winfrey oldalán levő receptet választottam. Nem voltam annyira merész, így cukorból kevesebbet használtam, mint amennyit a recept ír, és a fokhagyma mennyiségét is feleztem. Ennek ellenére szerintem tökéletes lett.
Az olívabogyó, az aszalt szilva, a fokhagyma, az oregánó és a barnacukor csodálatos elegyet alkot a fehérborral. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
1,5 kg csirkecomb
1 dl olívaolaj
1 dl vörösborecet
20 dkg aszalt szilva (legközelebb legalább 30 dkg-ot teszek hozzá, annyira finom volt)
10 dkg zöld olívabogyó (nálam fekete)
6 babérlevél
fél fej fokhagyma (eredetlieg egy egész, de szerintem a fele bőven elég)
2 ek szárított oregánó
só, bors ízlés szerint
1,5 ek barnacukor (eredetlieg egy csésze, de egy húsételbe azért az talán picit túlzás:)
2 dl száraz fehérbor
1-2 ek aprított petrezselyem v. koriander

A csirkecombok bőrét lehúztam, a combokat kettévágtam.
Az olajat kikevertem az ecettel, beletettem a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, az oregánót, a feldarabolt szilvát és az olívabogyót. A pácba forgattam a húst, és hűtőbe tettem néhány órára. Igazából egy egész éjszakán keresztül kellett volna pácolni, de nekem most nem volt ennyi időm.
A húst szétterítettem egy tepsiben, sóztam, borsoztam, és leöntöttem a pácléval. Megszórtam a cukorral, és aláöntöttem a bort. 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütöttem.
A húst nem kell letakarni, de időnként forgassuk meg, hogy a boros pác mindenhol jól átjárja sülés közben.
A megsült csirkét apróra vágott petrezselyemmel, vagy korianderrel megszórhatjuk, látványnak kitűnő, de őszintén szólva legközelebb én kihagyom, mert az íze nem hiányzott.
Köretként krumplipürét ettünk hozzá, de rizzsel is biztosan finom.


9 megjegyzés:

heti menük írta...

Nagyon aranyos a bevezetőd! Egy igazi gasztroangyal akárhonnan tud ihletet meríteni, akár a TV-t nézve is! Még soha nem hallottam erről a csirkés ételről, de nagyon tetszik. A csirkecomb, az aszalt szilva, az olajbogyó és a fűszerek igazi gasztro élményt nyújthattak! Mindenképpen megcsinálom...(esetleg a karácsonyi ünnepi menü része is lehetne : pulykából, megtarva az aszalt szilvát, talán egy kis narancslével még megbolondítva):)

Csiperke írta...

Igeeen, az a narancslé nagyon jól hangzik...

Blogkonyha írta...

Én nagyon szeretném, de itthon nem eszik meg a húst gyümölccsel párosítva...Pedig nagyon guszta étek... Jó lenne ebédre!

Csiperke írta...

Igazából nem volt édesen gyümölcsös. Az aszalt szilva átvette az olívabogyó és a sült hús zamatát. De persze ezt nem lehet megmagyarázni annak, aki alapból elutasítja a gyümölcsös húsokat. A testvéremmel én sem tudnám megetetni, már a tudat is elborzasztja, hogy gyümölcs van benne...:))

Roza írta...

Nekem nagyon bejön:) El fogom készíteni:)

Névtelen írta...

"Chicken" (bocsi, de nagyon zavar).

Csiperke írta...

Remélem hasonló sikere lesz, mint nálunk!

Csiperke írta...

Uppsssz, tényleg. Javítottam, köszi!

Unknown írta...

Én is a Drop Dead Diva-ban láttam meg, és úgy csináltam meg! :))))))