Keresés ebben a blogban

2012. június 10., vasárnap

Paradicsomos-diós focaccia




Focaccia vagy pizza? A hasonlóság tagadhatatlan, de azért vannak megkülönböztető jegyek is. A legegyszerűbb megfogalmazásban: a pizza az feltét, némi kenyérrel, a focaccia pedig kenyér némi feltéttel. Van, aki a világért se fogadna vendéget egy közönséges pizzával, de a focaccia, na az igen, az már elegáns étel. De én nem vagyok sznob, akár egy jó pizzára, akár egy jó focaccia-ra vevő vagyok.


Hozzávalók:

200 g liszt
8 g élesztő
4 ek szarvasgombás olivaolaj (persze lehet sima is, de 1. az nem volt itthon 2. adott neki egy plusz pikáns ízt) 
1,5 dl víz
1 tk só
pár dkg dió
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű


A lisztet összekeverem az élesztővel, sóval, langyos vízzel és két evőkanál olivaolajjal. 5-10 percig dagasztom, majd kb. egy órát kelesztem. A megkelt tésztát áthajtogatom, majd kiolajozott tepsiben (serpenyőben) kézzel kinyújtom, kihúzom. Egy evőkanál olivaolajat szétkenek a tetején, megszórom egy csipet kakukkfűvel, ráteszem az aprított diót, valamint az összetört, szeletelt fokhagymát és az ujjaimmal mindezt belenyomkodom a tésztába. Tetejére rakom a félbevágott koktélparadicsomokat. Fél órát még kelni hagyom, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Legvégül újra megkenem egy evőkanál olajjal.





9 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ilyen kenyérkét még nem sütöttem, de már szemeztem vele. Egyszer vettem is hozzá oliva bogyót, aztán másba tettem...Most megint kedvet kaptam hozzá, annyira guszták! Jók ezek a serpenyőid! :o)

Édeskonyha írta...

Imádom a focaccia-t és ez a dió rajta nagyon jó ötlet. Még sosem ettem diósat, de biztos finom.

heti menük írta...

Magamtól soha eszembe nem jutna diót tenni a focaccia-ra, pedig izgalmas ízkombináció a paradicsommal...Tetszik:)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! A jó kis öntöttvas serpenyő az egyik tesómé volt, de neki valamiért nem volt szimpatikus, úgyhogy azonmód nyomban lenyúltam tőle. :)

Winebeershoot írta...

Édeskonyha, heti menük:

Hát az úgy volt, hogy egy doboz dió mellett gondolkoztam a focaccia-n, amikor bevillant, hogy mi lenne, ha. Azért rákerestem, hogy mennyire vad ez a párosítás, és nemcsak, hogy paradicsomos diós ételeket találtam, hanem konkrétan focaccia-t is. Szóval nem először - és gondolom nem is utoljára - történt az, hogy amiről azt gondoltam, én találtam ki, bebizonyosodott, hogy már létező dolog az univerzum e poros kis sárgolyóján, valahol, valakinek már eszébe jutott. Nincs új a nap alatt. Mindenesetre nekem ez a párosítás elnyerte tetszésemet, szóval nem ez volt az utolsó étel, amiben házasítottam őket. :)

trollanyu írta...

Nagyon szuper, én szeretem a diós kenyereket, a focacia is nagyon jó lehet vele. A szarvasgombás oliva meg megadta azt a kis pluszt, nekem is tetszik:)

gionetta írta...

Icsteni! Ez nálunk nagyon gyorsan fogyna! :-))

Winebeershoot írta...

Köszönöm! Egyébként én is szeretek mindenféle olajos magvas kenyeret, csak diót paradicsommal még nem párosítottam. Eddig. Na de ezután... :)

Winebeershoot írta...

Itt se tartott sokáig. :)