Keresés ebben a blogban

2012. június 12., kedd

Nyitott cseresznyés lepény








Nagyon szeretem a gyümölcsös süteményeket, de csak azokat, ahol kevés a tészta, és rengeteg a gyümölcs. A sok tésztában úszkáló néhány szem gyümölcs soha nem vonzott. Még gyerek voltam, amikor ezt a receptet találtam egy régi Frank Júlia szakácskönyvben, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem.
Az eredeti recept meggyel készül, de nekem most cseresznyém volt itthon. Igazából mindkét gyümölccsel ugyanolyan finom. A diót darálva is rá lehet szórni, de én jobban szeretem, ha ropog.:)



Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
1 tojás
10 dkg tejföl
2 ek porcukor
1 tk sütőpor
csipet só
töltelék:
1 kg cseresznye (magozva)
10 dkg cukor
10 dkg dió
1 narancs reszelt héja
zsemlemorzsa
1 kk fahéj, csipet szegfűszeg





A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk. A tészta picit ragad, nem kell megijedni. Lisztezett felületen tepsi méretűre nyújtjuk, és tepsibe tesszük. (nem kell kivajazni)
A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a cseresznyét. A fahéjat, a szegfűszeget és a narancs héját elkeverjük a cukorral, és megszórjuk vele a cseresznyét. Ráhintjük a durvára tört diót is, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével a hőmérsékletet visszavesszük 160 fokra, és még 15 percig sütjük. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni.










12 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Én pont így vagyok vele, sok gyümölcs, kevés tészta...:)

heti menük írta...

Frank Júlia szakácskönyv, 46. oldal, igen, ez a könyv van meg nekem is! Mostanában elég gyakran forgatom, hiszen ilyen tuti kis receptek vannak benne! Manapság nagyon divatos Nigellától, meg Jamietől főzni, pedig kishazánkban is van egy pár remek szakács...hajlamosak vagyunk elfelejteni őket! Nem kellene:)

María írta...

Nagyon jól néz ki, isteni lehet a megpirult dió a gyümölcsök között!!

Csiperke írta...

:) Úgy az igazi...

Csiperke írta...

Tökéletesen igazad van! :)

Csiperke írta...

A cukortól ráadásul kicsit karamellizálódott is. Finom volt, na.:))

Éva írta...

Nagyon finom lehet guszta! Mit nem adnék most egy szeletkéért!:-)

Blogkonyha írta...

Hű, jól meg van pakolva gyümölccsel! Nem is látszik a tészta... Van egyáltalán? :o)) Nagyon guszta! Egy, illetve kettő kocka jöhetne, most rögtön!

Csiperke írta...

Köszönöm! Ha nem laknál olyan messze, küldenék! :)

Csiperke írta...

Csak egy ici-pici tésztácska...:))

gionetta írta...

Látom elkezdődött a cseresznyeszezon otthon. Ez a pici tésztácska ugy enm ront rajta? ;-D

Csiperke írta...

Ennyi még pont jót is tesz neki. :) Sajna az idén kevés a cseresznye nálunk, töredéke a tavalyi termésnek. Az áprilisi fagy nem tett jót neki...