Keresés ebben a blogban

2012. június 6., szerda

Burgonya gratin





Anyakönyvezett nevén Gratin Dauphinois. Annak idején ITT szerettem bele. Később úgy alakult, hogy sokszor kellett készítenem, másképp. A kedvencem mégis az ehhez közeli változat maradt.


Hozzávalók:

1,5 kg burgonya
5 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
2-3 db babérlevél
4-5 gerezd fokhagyma
1-1 ág rozmaring és kakukkfű
szerecsendió
só, bors
20 dkg a kedvenc sütni való sajtunkból

A tejet, a tejszínt és a vajat a kés lapjával megtört fokhagymával (pucolásával ne fáradjunk), a babérral, rozmaringgal, kakukkfűvel, szerecsendióval és kevés sóval összemelegítem, majd kis lángon 5 percig főzöm. A meghámozott burgonyát uborkagyaluval leszeletelem. Vajjal kikenek egy kb. 30x25-ös tepsit és a burgonyát sorban lerakom, hogy a szeletek egymással fedésben legyenek. Minden réteget enyhén sózok és borsozok. A végén rászűröm a tejszínes-vajas tejet. Akkor jó, ha épp ellepi. (Ha esetleg nem így lenne, nyugodtan öntsünk hozzá még egy kis tejet.) Előmelegített sütőben kb. 130 fokon sütöm 1 órát, majd kiveszem, a tetejére teszem a reszelt sajtot és tovább sütöm még 30-45 percig, amíg a sajt rá nem pirul. Szeletelés előtt negyed órát pihentetem. Citromos-mézes jégsalátával és paradicsomsalátával tálalom.


 

6 megjegyzés:

heti menük írta...

Nekem a Stahl Judit féle verzió van meg és nagyon finom! Hasonló, mint ez a verzió, csak babérlevél nincs benne:)

Winebeershoot írta...

Igazából bármelyiket próbáltam, kóstoltam, nekem mindegyik ízlett, csak talán ez a legjobban. :)

Blogkonyha írta...

Pont ezt kerestem a minap! Vettünk egy zsák krumplit, mert nagyon olcsó volt. Nem várom meg, míg kicsírázik, ezért most több burgit eszünk. Nagyon jó recept, hétvégén megsütöm!

Winebeershoot írta...

Akkor jól időzítettem. :)

Édeskonyha írta...

Jaj de szép! Tegnap hasonlót ettem, csak azon nem volt sajt, de így még jobb lehet. Mentem is :)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! Igazság szerint sajttal vagy sajt nélkül is nagyon finom. Sajttal általában önálló fogásként, míg nélküle köretként tálalható, a nagyok szerint.