Keresés ebben a blogban

2012. június 26., kedd

Ananászos karaj






Eredetileg nem terveztem bejegyzést írni erről az ételről, de annyira finom lett, hogy muszáj közzétennem. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, rizs vagy krumplipüré illik hozzá. A férjemnek rizst főztem mellé, de én csak az ananásszal majszolgattam...



Hozzávalók:

600 g karaj csont nélkül
1 konzerv ananász (340g)
1 dl víz
1 csapott ek. sötét nádcukor (vagy méz)
1 kk mustár
só, bors
kevés olaj
a mártáshoz:
2 dl húsleves
fél ek. keményítő
1 ek. balzsamecet





Egy mélyebb serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a karaj minden oldalát kicsit megpirítjuk.
Közben az ananászkonzerv levét leszűrjük, elkeverjük a vízzel, belekeverjük a cukrot, a mustárt, sózzuk és borsozzuk.
A karajra öntjük az ananászos levet és lefedve, alacsony lángon pároljuk tovább. A húst 10-15 percenként megforgatjuk.
Kb. 1 óra múlva (vagy amikor megpuhult) a húst kivesszük, és félretesszük.
A húslevest csomómentesre keverjük a keményítővel, és hozzáadjuk a balzsamecetet is.
Hozzáöntjük a serpenyőben maradt pecsenyeszószhoz, és közepes hőmérsékleten besűrítjük.
Amikor felforrt, belehelyezzük az ananászkarikákat, és még egy percig főzzük.
A húst vékony szeletekre vágjuk, megöntözzük a szósszal, és félbevágott ananászkarikákkal tálaljuk.






14 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Biztos finom lehet! Itt nyeldeklek a gép előtt, annyira guszta! Nem is tudom melyik körettel enném, talán rizzsel... Hű, ezt most vinném magammal ebédre!

heti menük írta...

Nagyon izgalmas kombináció! Ananászt eddig kizárólag csirkemellel vagy pulykamellel készítettem, de most kedvet kaptam a karajos verzióhoz is. És az öntet rajta...nagyon guszta:)

Seffer Lilla írta...

Én azért nagyon örülök,hogy megosztottad velünk, mert én imádni fogom. A hétvégén el is készül. Köszi...:)

Okki írta...

Nagyon guszta! :)
Azt hiszem a hétévégén el is készítem. :)

Csiperke írta...

Igen, talán a rizs a legjobb választás...:)

Csiperke írta...

Az ananászt igazából csirkéhez vettem, de aztán megláttam ezt a receptet egy régi amerikai szakácskönyvben, és nem volt megállás. Szerintem karajjal is nagyon jó párosítás!

Csiperke írta...

Majd meséld el, milyen volt!

Csiperke írta...

Köszi! Ha megcsinálod, írd meg hogy ízlett!

trollanyu írta...

Imádnám, a fotón valami frenetikus jól néz ki:) Sajnos az én párom nem szereti a gyümölcsös húsokat, neki ilyenkor valami mást kell főzni.

Hankka írta...

Istenien néz ki, nagyon fincsi lehet! Olyan étvágygerjesztő! :)

Csiperke írta...

Szerencsére az én férjem mindenevő. De sokszor csinálok neki olyan ételeket, amit viszont én nem eszek meg...:)

Csiperke írta...

Most ettem meg a maradékot. Legszívesebben holnap újra csinálnék.:)

Nóra írta...

Most bukkantam a receptre, mert épp valami szaftos karaj receptet kerestem. Szerencsére épp vettünk egy szép, friss ananászt is tegnap, így annak a felét főztem bele (kicsit be is áztattam a fűszeres vízbe előzetesen).
Rizzsel ettük, tartalmas ízű volt a szaft, jó puhára főtt a hús (szeletelve vettem, úgy pirítottam elő és főztem bele), szóval, köszönjük az ötletet, megtartjuk a receptet!

Csiperke írta...

Igazán örülök, hogy tetszett a recept, és ízlett az étel! :))