Keresés ebben a blogban

2012. május 14., hétfő

Lazac steak





A férjem kapott két gyönyörű szelet lazacot. Sokat töprengtem azon, hogyan készítsem el, de végül úgy döntöttem, hogy hagyom érvényesülni ennek a csodálatos halnak az ízét, és csak minimális fűszerezést kap.
A lazacot (ahogyan más halat sem) nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha megfelelő ideig sütjük, puha és szaftos lesz, magától szétomlik az ember szájában.
Én általában nem szeretem a halat, de a lazac azon kevés halak egyike, amit jóízűen el tudok fogyasztani. Miért van ez nem tudom, de a fránya ízlésemnek köszönhetően csak a drága halak ízlenek...
Könnyű salátát ettünk mellé.


Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet lazac
csipet rozmaring
só, bors
kevés olaj
Saláta:
fél fej jégsaláta
fél kígyóuborka
egy nagyobb retek
Öntet:
1 dl tejföl
1 dl tej (vagy tejszín)
majonéz, mustár, citromlé ízlés szerint
só, bors, kevés édesítő


A lazacból csipesszel kihúzzuk a szálkákat. A bőrös felét sózzuk, borsozzuk, a másik felét szintén, de megszórjuk kevés rozmaringgal is. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. A lazacot bőrös felével lefelé betesszük az olajba, és közepes lángon sütjük addig, amíg a feléig kifehéredik. Ez 3-4 percig tart.
Ekkor megfordítjuk a halat és a másik oldalát is sütjük 2-3 percig, amíg teljesen átsül. Én a két oldalát is sütöttem oldalanként 20-20 másodpercig, csak hogy szép színe legyen.
A salátát szeletekre vágtam, az uborkát és a retket uborkagyalun lereszeltem. Az öntet hozzávalóit kikevertem és tálaláskor a salátára öntöttem.



3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Lazac jöhet minden mennyiségben:) Sokszor készítek magamnak, igaz itt könnyebben hozzájutok:)

Csiperke írta...

Hát nálnunk sajnos nem egyszerű, és az ára meglehetősen borsos...

Blogkonyha írta...

Nagyon finom hal hús, csak igen drága. Imádom, legutóbb papírban sütöttem... Bármikor jöhetne a nap bármely idejében...Guszta!