Keresés ebben a blogban

2012. április 27., péntek

Tejfölös-sajtos-kolbászos kombe




Az elmúlt időszakban rengeteg recept került mentésre a "Megcsinálni" nevezetű mappámban, melyek aztán szépen feledésbe is merültek, mert állandóan tele vagyok megvalósításra váró ötletekkel, és eme mappára rá se nézek. Viszont a gasztrokollegínák receptjei is annyira fantaszikusak, hogy igazán megérdemlik a velük való foglalkozást. Ezért úgy döntöttem, hogy hetente legalább egy receptet elkészítek a fent említett mappából. Ez a sorozat első darabja.
Már régóta szemeztem Chef Vikinél ezzel a recepttel, és nem bántam meg, hogy belevágtam a kombe projektbe. Pontosan olyan fantasztikusan finom, ahogy Viki is beszámolt róla. A teteje ropogós, a belseje puha foszlós, maga a tökély. Igaz a tészta nyújtogatása kicsit macerásnak tűnhet, (annyira nem is) de a végeredmény feledteti a vele való munkát. Ráadásul ezzel a tésztával nagyon könnyű dolgozni, nem szakad, úgyhogy a sikerélmény garantált. Én most csak fél adag tésztát készítettem kettőnknek, de ide a teljes adagot írom le.

Hozzávalók a tésztához (teljes adag):
60 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só
10 dkg olvasztott vaj
5 ek olaj

Töltelék: (fél adag tésztához!)
3 dl tejföl (enyhén megsózva)
10 dkg reszelt sajt
1 közepes fej hagyma
fél szál parasztkolbász

1 tojás, szezámmag, lenmag a tetejére

A tejet és a vizet meglangyosítottam, beletettem a cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. Hozzákevertem a lisztet és a sót. Rugalmas, lágy tésztát dagasztottam néhány perc alatt, amit három részre osztottam.
Alaposan belisztezett felületen egészen vékony (szinte átlátszó) tésztát nyújtottam, megkentem a vaj és olaj keverékével.
A következő lapot is kinyújtottam, ráhelyeztem a vajas tészta tetejére. Rákentem a tejfölt, rászórtam a sajtot, megszórtam az apróra vágott hagymával és kolbásszal. 



Kinyújtottam a harmadik lapot is, rátettem a töltelékre és megkentem a maradék olajos vajjal.
A tészta két oldalát behajtottam a közepéig, valahogy így:




Aztán felülről és alulról egymásra hajtottam a tésztát:




A teljes adag tészta kb. egy 20x30-as tepsibe fér be. A fél adagot én egy 22 cm-es tortaformába igazgattam el:



Egy éles késsel átlósan bevagdostam, megkentem a felvert tojással, és megszórtam a magokkal.




Letakarva egy órán keresztül kelesztettem, majd kb. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem. A kihűlt tésztát a vágások mentén egyszerűen szét lehet tépkedni, és jóízűen befalatozni. A képen az én kombém viszont nem tépve, hanem vágva van, ugyanis nem bírtunk várni vele, és forrón nekiestünk. A forróságot viszont az ujjaink nem toleráltak volna, így maradt a kés...


2 megjegyzés:

Zsóka írta...

Nagy kedvet=gusztust kaptam a tejfölös,kolbászos kombéhoz.Azonban van egy problémám.A tészta hozzávalóit megjegyzés nélkül megadtad,de a töltelékhez beírtad,hogy fél adagra.Na most,a tészta is féladag?

Csiperke írta...

Igen,a receptben a teljes adag tészta mennyiségét adtam meg, bár én csak a felét csináltam meg. Így pont egy 22 cm-es tortaformába fért bele. De fent ezt le is írtam:
"Én most csak fél adag tésztát készítettem kettőnknek, de ide a teljes adagot írom le." :)
Írd majd meg, hogy sikerült! :)