Keresés ebben a blogban

2012. március 8., csütörtök

Tejszínes gombás nyúlgerincfilé zelleres burgonyapürével

                                                                                 
                                                                                       


Az úgy történt, hogy mivel a tigrissel együtt nem voltam jelen az erdei értekezleten, így én sem tudtam róla, hogy a nyúl a legerősebb állat az oroszlán után. Eme információ hiányában viszont szegény második legerősebb a serpenyőben végezte. Igaz, nem kár érte. Finom volt.

(Nőnap alkalmából ezúton is tiszteletem a hölgyeknek, kiváltképp a konyhában forgolódóknak! : ) )


Hozzávalók:

60 dkg nyúlgerincfilé, hártyázva
10 dkg kenyérszalonna
25 dkg barna csiperke
4 dl húsleves vagy alaplé
3 dl tejszín
1/2 ek mustár
60 g hideg, kockázott vaj
kakukkfű
só, bors

30 dkg burgonya
30 dkg zellergumó
80 g vaj
só, szerecsendió

15 dkg sárgarépa

A körethez a sárgarépát vékonyabb hasábokra vágom, megfőzöm. A nagyobb egyforma darabokra vágott burgonyát és zellert kevés vízben fedő alatt puhára főzöm. Leszűröm, hozzáadom a vajat, sót, szerecsendiót és összeturmixolom.

A gombát nagyságától függően félbe vagy negyedekbe vágom. Egy serpenyőben megsütöm a szalonnát. A zsírján átsütöm a gerincek minden oldalát, kb. fél-fél percig. Kiveszem, félreteszem. A visszamaradt zsírra teszem a gombát és átpirítom őket, közben megszórom a kakukkfűvel. Hozzáadom a húslevest, a tejszínt és fele mennyiségűre visszafőzöm. Egy-két percre visszateszem párolni a gerinceket. Hozzáadom a mustárt, majd a kockázott, hideg vajat, amivel besűrítem. Borsozom, amennyiben szükséges, sózom.




18 megjegyzés:

Adél írta...

Gyönyörű tálalás! ...és köszi a jókívánságokat:)

Csiperke írta...

Kedves Winebeershoot!
Én meg ezúton kívánok neked boldog névnapot!! :)))

Blogkonyha írta...

Nagyon szép tálalás, egy izgalmas ízhez! Szinte egy kompozíció! A fejléced is nagyon tetszetős!

Winebeershoot írta...

Köszönöm!

Winebeershoot írta...

Na de naaa, most lebuktatsz? :)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! A fejléc viszont Csiperke érdeme.

Csiperke írta...

Bánom is én, "tuggya" meg az egész világ! :)))

Éva írta...

Igazi mesteri alkotás! Akár az ételre akár a tálalásra gondolok szuper! A köszöntést köszönöm!

Jámborné Budai Mónika írta...

Hát ez valami mennyei,és a tálalás.... rögtön meg is kóstolnám:))

trollanyu írta...

Mindent úgy tálalsz, mint egy exkluzív étteremben:)Na és már megint nyúl, de szerencsések vagytok:)

Winebeershoot írta...

Igazán köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat!

Winebeershoot írta...

Hát, ha Mohamed nem megy az exkluzív étterembe, akkor az exkluzív étterem megy Mohamedhez. :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon szeretem a nyúlhúst, jöhet bármilyen mennyiségben. Ez a tálalás, és az étel...csodás!

Petra írta...

Wow! Odavagyok a tálalásodért! Maga az étel is remek. :)

Winebeershoot írta...

Köszönöm!

Winebeershoot írta...

Köszönöm, de neked is igazán szép tálalásaid és képeid vannak ám! :)

Ami írta...

Gyönyörű lett! Ötletes, szép és biztos, hogy nagyon finom is!

Winebeershoot írta...

Köszönöm, tényleg finom volt. :)