Keresés ebben a blogban

2012. március 26., hétfő

Szedres-tejszínes-csokis





A receptet Mohánál láttam meg, aki pedig Piszkénél lelte. Már többször megcsináltam, mert eszméletlenül finom ez a tészta, az idők során csak egy egész picit változtattam rajta. Az eredeti recept nekem túl kakaós volt, elégnek találtam a fele mennyiséget is. Ráadásul egy pici narancslikőrt is csempésztem a tésztába, amitől még finomabb lett. Akárhogyis, ez a süteménytészta egyszerűen zseniális. Puha, szaftos, szétomlik az ember szájában. Sajnos a tortát egészben nem tudtam lefényképezni, mert a férjem nem bírt magával, és amíg az ebédet melegítettem, nekiesett a tortának. A nem "szakszerű" vágás következtében a csoki a torta tetején végigrepedt, így fotózásra alkalmatlan lett.
(Bár nem is látszik jól  a képen, a szedres réteg is ott van és nagyon finom...:))

Tészta:
20 dkg liszt
5 dkg kakaó
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
30 dkg cukor (nyírfacukor)
1 dl olaj
20 dkg tejföl (vagy joghurt)
2 nagyobb tojás
1 teáskanál vaníliaesszencia
1 dl kávé
2 evőkanál narancslikőr (Cointreau)
csipet só

Szedres réteg:
30 dkg szeder
1 dl pezsgő (vagy víz)
1 citrom leve
2 ek cukor
1 csomag expressz tortazselé

Tejszínes krém:
500 ml tejszín
300 g tejföl
10 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja
2 teáskanál vaníliaesszencia
2 csomag zselatin fix

200 g tejcsokoládé

A tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a tejfölt, az olajat, a kávét és vaníliaesszenciát. Összekevertem a száraz összetevőket, hozzászitáltam a nedves részhez és elkevertem.
26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. A pontos időt nem néztem, de addig sütöttem, amíg a beleszúrt tűre már nem ragadt rá a tészta. (Az biztos, hogy több volt, mint fél óra)

A szedret egy kisebb lábosba tettem, elkevertem a cukorral,  ráöntöttem a pezsgőt és a citromlét.
Felforraltam, lehúztam a tűzről és elkevertem benne a tortazselét, majd ráöntöttem a tortalpra.

A tejszínt habverővel alacsony fokozaton félig felvertem. Hozzáadtam cukrot és a zselatin fixet, és tovább vertem, amíg megfelelő állagú lett. Óvatosan hozzákevertem a tejfölt a vanília esszenciát és a citromhéjat. Rásimítottam a habot a szedres zselére, és befedtem  a másik tortalappal.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam, és rásimítottam a piskóta tetejére. Hűtőbe tettem egy éjszakára.

12 megjegyzés:

Anazar írta...

Tejszín, szeder, étcsoki!? Ide vele!!

Csiperke írta...

Siess érte, mert vészesen fogy! :))

Blogkonyha írta...

Pezsgő, szeder, csokoládé ez ám a menyország! Nagyon guszta torta!

Csiperke írta...

Köszi! Az érdem Piszkéé, én csak a szedres részt álmodtam hozzá...:)

trollanyu írta...

Nagyon szép, a szeder különben is a kedvenceim egyike. Ahogy diszkréten megbújik a fehér krém alatt a szederréteg, csodás:) Van egy sütireceptem, amiben hasonló a tészta, tényleg nagyon jó.

Juci írta...

Már azt hittem, hogy csak az enyémek olyan türelmetlenek ha sütit látnak!:)
De ilyen finom torta láttán nem is csodálkozom. Nagyon kívánatos.

Csiperke írta...

Nem tudom, hogy akarok-e még valaha más tésztát használni, mert ez annyira bejön! :)

Csiperke írta...

Köszönöm!:) Enyém férj csak néhány hónapja rajong ilyen mértékben a süteményekért. Nem tudom mi történt vele...:))

Gabriella írta...

Csupa-csupa fincsi hozzávalók! Jaj, de gyönyörű ez a szelet! Nagyon szívesen megkóstoltam volna... :)

Éva írta...

Csodásan néz ki, nekem való lenne nagyon szeretem a szedret! Nagyon finom lehet!

Timesz írta...

Jaj de iszonyú jól néz ki! Csorog a nyálam, most bedobnék egy szeletet ebből. Vagy kettőt...:)

Csiperke írta...

Süssek neked? :)