Keresés ebben a blogban

2012. március 21., szerda

Kardamomos csokimousse mokkahabbal







A múltkori narancsos-vaníliás krém után maradt néhány tojásfehérjém, amit gyorsan el akartam használni, mert most semmi nem fér be a mélyhűtőbe. Végül a tegnapi macaron világnap alkalmából csokimousse-t csináltam pici kardamommal megbolondítva.:) Mostanában nagyon kávés lettem, így kávéhabot gondoltam hozzá. A gondolatot tett követte, így készült ez a finom, ámde egyszerűen elkészíthető desszert.
A mousse készülhet csak tojásfehérjéből, de van aki tojássárgát is tesz hozzá. Kerülhet bele tejszín vagy akár alkohol is. Számtalan módon lehet variálni, és általában mindenki a saját receptjére esküszik. Én nem esküdözök, de az biztos, hogy nagyon finom lett. Először én is a csokit akartam tovább lazítani a tejszínnel, de aztán eszembe jutott a kávé, és már nem volt megállás...:)
Ezt a mennyiséget négyfelé osztottam, de nyugodtan lehet hat adagot is csinálni belőle, mert elég tömény édesség.


Hozzávalók a csokimousse-hoz:
160 g jó minőségű étcsokoládé
30 g vaj
3 tojásfehérje
3 evőkanál porcukor (aki kevésbé édesen szereti, tehet bele kevesebbet is)
1 teáskanál vanília esszencia
csipet kardamom

Kávés hab:
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
4 evőkanál presszó kávé
10 g zselatinfix (a Dr.Oetker félének pont a fele)





A tojásfehérjéket félig felvertem, fokozatosan hozzáadtam a porcukrot és egészen keményre vertem.
A csokoládét gőz felett felolvasztottam a vajjal együtt. Miután felolvadt, hozzákevertem a vaníliakivonatot és a kardamomot. Érdemes nagyon apránként beletenni, és közben kóstolgatni. Ha kevés a kardamom, nem érezni az ízét, ha túl sok, akkor viszont mindent elnyom. A tojásfehérje harmadát gyors mozdulatokkal a csokihoz kevertem, hogy fellazítsam. A másik két harmadot óvatosan hozzáforgattam, hogy a hab ne törjön össze. A krémet poharakba kanalaztam.
A tejszínhabot elkezdtem felverni. Hozzáadtam a zselatinfixet és tovább vertem. Hozzáadtam a porcukrot és a kávét is, és még egy picit vertem a habverővel. (Nem kell túl keményre verni a habot, mert könnyen vaj lesz belőle.:)  Ráhalmoztam a csokis réteg tetejére, és hűtőbe tettem néhány órára. Azt mondják, hogy az a legjobb, ha 24 órát áll. Ezt nem tudom megerősíteni, mert mi ennyi ideig sose bírtuk ki. Jó esteben talán 3-4 órát tudunk várni vele, aztán menthetetlenül felfaljuk. :) Tálalásnál tejszínhabbal és olvasztott csokival díszítettem.





6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jesszus, ez isteni!!! Egyik gyengém a sokból a kávé és a csoki páros :-)

Névtelen írta...

Csatlakozom, egy ilyen párosításért én is bármit megadnék! :)

Csiperke írta...

Én mostanában a kávémba is mindig csokit teszek. de ez titok.:))

Blogkonyha írta...

Csoki kontra Kávé...Hm, isteni! Szuper a fotó, nagyon tetszik!

Csiperke írta...

Köszönöm! :))

Éva írta...

Nagyon finomat alkottál! Szívesen elkanalazgatnám most!