Keresés ebben a blogban

2012. március 29., csütörtök

Epres tart









Nemsokára itt az eperszezon, és nekem tavalyról még lapult a mélyhűtőmben fél kg eper, ami elkészítésért kiáltott.
Nagyon szeretjük a különböző gyümölcsökkel készült tart-okat, mert kevés cukor kell hozzá és rengeteg gyümölcs, így majdnem egészséges is. :)

Hozzávalók:
175 gr liszt
115 gr hideg vaj 1 evőkanál gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
fél teáskanál só
30 ml jéghideg víz

50 dkg eper
2 evőkanál cukor
fél citrom leve
2 teáskanál zselatin

1 evőkanál zsemlemorzsa

1 evőkanál olvasztott vaj
nagyobb csipet cukor

Első lépésben a vizet betettem a fagyasztóba egy kis időre, hogy jól lehűljön.
A lisztet összekevertem a cukorral és a sóval. A vajat kisebb darabokra vágtam, elmorzsoltam a liszttel, a vizet hozzáöntöttem, és gyorsan meggyúrtam a tésztát.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, az egész ne tartson 1 percnél tovább. Még jobb, ha robotgéppel keverjük össze a tésztát, mert akkor nem melegszik meg a kezünktől. A tésztát folpackba csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem.

A még fagyos epret egy kis lábosba tettem, ráfacsartam a citrom levét, hozzáadtam a cukrot. Amikor felforrt, lehúztam a tűzről. Elég sok levet engedett, ezért a levének kb. a felét leöntöttem róla, és az eperhez kevertem a zselatint úgy, hogy az eperszemek ne törjenek össze. Nem muszáj zselatint tenni hozzá, de akkor le kell róla szűrni az összes levet, hogy ne ázzon el a tészta.
(Ha friss eperből csinálom, akkor nem főzöm fel, hanem az eperszemeket pakolom a tésztára, megszórom a cukorral, és ráfacsarok egy kis citromlevet.)
A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam kb 26 cm átmérőjű kör alakra. Elővettem egy 22 cm-es tortaforma alját, és ráfektettem a tésztát úgy, hogy minden oldalon ugyanannyi tészta lógjon le. A tészta 22 cm átmérőjű közepét megszórtam egy evőkanál zsemlemorzsával, és ráhalmoztam az epret. A tészta 4 cm-es szélét ráhajtottam az eperre. Megkentem az olvasztott vajjal és megszórtam kevés cukorral.
A tésztát a tortaforma aljával együtt átemeltem egy tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöttem. (20-25 perc). Lehet mellétenni tejszínhabot vagy egy gombóc vanília fagylaltot, de magában is tökéletes.






4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Gyönyörű és tökéletes:) Egy kis vanília fagyit nagyon el tudnék hozzá képzelni, főleg, ha a süti még langyos.

Csiperke írta...

Köszönöm! A vamíliafagyi tényleg fedobná, most sajna nem volt itthon..:)

Mesi írta...

Szia Csiperke!

Szeretnélek egy húsvéti játékra meginvitálni: http://azenszakacskonyvem.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

Blogkonyha írta...

Szoktam én is ilyet sütni. Hamar meg van és nagyon finom. A legutóbb almásat sütöttem. Ez az epres is nagyon csábító! :o)