Keresés ebben a blogban

2012. február 15., szerda

Vaníliás-szedres rétesfalatok








Tegnap leolvasztottam a hűtőt, és kincsre bukkantam. Találtam szedret és epret amit még nyáron tettem el. Már napok óta érlelődött bennem egy vaníliás-gyümölcsös rétes gondolata, de ábrándjaimban a gyümölcs szerepét eddig a cseresznye töltötte be, amit szintén nyáron tettem el befőtt formájában. Ahogy viszont a szedret megláttam, úgy döntöttem, hogy ez megy a rétesbe.
Férjem elégedett arcát nézve falatozás közben, nem volt kérdés, hogy jól döntöttem. Az első falat után elhangzott a már jól ismert, elismerésnek szánt mondata: " Húúúú, ez nagyon ott van, feltétlenül tedd fel a blogra!" :))
A rétesek nem lettek túl szépek, mert a lapok nehezen jöttek szét és nagyon törtek, de az íze kárpótolt mindenért. Ettől függetlenül soha többet Spar-os réteslapokat...



Hozzávalók:
6 db réteslap

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek cukor (én most folyékony édesítőt használtam)

40 dkg szeder
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
csipet gyömbér és szegfűszeg
cukor ízlés szerint (én ezt is folyékony édesítővel ízesítettem)
2 tk kukoricakeményítő

olaj a réteslapok megkenéséhez
porcukor a szóráshoz


A vaníliás pudingot a szokott módon 4 dl tejjel  megfőztem és félretettem hűlni.
A szedret egy kis lábosban elkezdtem melegíteni a citromlével, hozzáadtam a citromhéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és az édesítőt. Addig forraltam, amíg a szederszemek megpuhultak és összeestek.
A keményítőt egy pici vízzel kikevertem és a szederhez adtam. Még fél percig forraltam és lehúztam a tűzről.

A réteslapokat a hosszában három részre vágtam. Azokat a lapokat, amit éppen nem használtam, nedves konyharuhával takartam le, nehogy kiszáradjanak. A csíkokat megkentem olajjal, és a végébe egy nagy teáskanál vaníliát és ugyanannyi szedret tettem. Háromszög alakban felhajtogattam és sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. A háromszögek tetejét is megkentem olajjal és megszórtam egy pici cukorral, hogy az sütés közben rákaramellizálódjon a tetejére.
A megsült falatokat porcukorral hintettem meg.

14 megjegyzés:

  1. Hmmmmmmm, nyam!

    Nyáron sütöttem hasonló elgondolás alapján amerikai pitét (meggyel), el tudom képzelni, milyen isteni lehetett rétesként!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglesem nálad a pités cuccot. Azt is ki kell próbálnom...:))

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Hát, igen nehezen tudtam leállni vele, hogy egyáltalán maradjon a férjemnek amíg hazaér...:))

      Törlés
  3. Na,ezt nagyon szeretem!!Bár ebben a formában még nem ettem,de biztosan tudom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldenék virtuális kóstolót, ha lehetne. Ízlene, én is biztosan tudom...:)))

      Törlés
  4. Hmm, ez igazán guszta! Nekem is jöhetne!

    VálaszTörlés
  5. Én most csak telefonon tudom megnézni mert dolgozom, de ha hazaérek meglesem, de így is tetszik!:)

    VálaszTörlés
  6. Na nem most jöttem ám haza azóta a munkából!:)
    Az első kép nagyon csábítóóóóó!Azt sugallja:Készíts el!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért azt mindjárt gondoltam...:)))
      Hát hallgass a képre...:D

      Törlés