Keresés ebben a blogban

2012. február 29., szerda

Vadas marha zsemlegombóccal



A mi magyar édes-savanyúnk. Nem állok neki sűrűn, pedig nagyon szeretem. Általában nagyon sok mártással csinálom, ennél az ételnél nálam ez az elsődleges, a hús csak egy finom kiegészítő. :) Bár ezidáig mindig tésztával készült, mostanság kezdek megbarátkozni a zsemlegombóccal is. (Igaz, a megmaradt mártáshoz már tésztát főztem ki. :) )



Hozzávalók a vadashoz:

~ 600 g marhafelsál (persze, lehet más részéből is)
450 g sárgarépa
100 g fehérrépa
200 g zeller
2 db gomba
egy fej hagyma
fél fej fokhagyma
1 db alma
1 db narancs
50 g cukor
fél citrom leve
1 ek mustár
1 dl tejföl
~ fél dl olaj
csipet kakukkfű
2 db babérlevél
15-20 szem fekete bors


A gombóchoz:

300 g felkockázott, megpirított kenyér
100 g liszt
1 közepes fej hagyma
~ fél dl olaj
2 tojás
2 csokor apróra vágott petrezselyem
2 dl tej
só, bors

A zöldségeket megpucolom, 2-3 cm-es darabokra vágom, az almát és a narancsot úgyszintén. Egy lábasban felforrósítom az olajat, elősütöm rajta a marha minden oldalát. Kiveszem, félreteszem. Az olajhoz hozzáadom a cukrot, karamellizálom, majd rádobom a zöldségeket és tovább pirítom őket egy kicsit. Közben hozzáadom a fűszereket, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a szemes borsot. Felöntöm kb. 2 liter vízzel, hozzáadom az almát, a narancsot és a két csokor petrezselyem szárát. Amikor felforrt, beleteszem az elősütött marhát. Lassan főzöm, mint egy húslevest, 3-4 óráig vagy amíg a hús meg nem puhul, miközben a folyadékmennyiség a felére fő vissza. Ha a hús kész, kiveszem. A zöldséges levet sózom és alaposan összeturmixolom, hozzáadva a citrom levét és a mustárt. A tejfölt egy kis forró mártással kikeverem és azt is hozzáadom. Itt lehet még játszani az ízekkel, több cukrot vagy citromlét hozzáadva, kinek-kinek ízlése szerint. Ha esetleg túl sűrű, még egy kis víz hozzáadásával újra felforralom.

A gombócokhoz először a tejet megmelegítem. A meleg tejet ráöntöm a pirított kenyérkockákra és hagyom állni öt percet. Addig a kis kockára vágott hagymát megfonnyasztom az olajon és hozzáadom a petrezselyemzöldet. Hozzákeverem a kenyérhez a lisztet, a hagymát, a tojásokat, sózom, borsozom. Gombócokat formázok és azokat sós, enyhén forrásban lévő vízbe teszem. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy pár percig főzöm, majd kiszedem őket. A felszeletelt hússal és a mártással tálalom.


5 megjegyzés:

Éva írta...

Csodásan néz ki nagyon guszta! Akár gombóccal akár tésztával szívesen megkóstolnám !

Winebeershoot írta...

Köszönöm! :)

Seffer Lilla írta...

Annyira nagyon szeretem, az elsők között szerepel a listámon...:) A zsemlegombóc verhetetlen...:)

hekvanc írta...

Az én listámon is a befutók között van! :-)

Nelli írta...

Olyan régóta tervezem!:)Szeretjük mindannyian!