Keresés ebben a blogban

2012. február 3., péntek

Sárgabarackos csirkemell







Amikor megláttam ezt a receptet az egyik amerikai újságban, amit az öcsém hozott, azonnal tudtam, hogy ki kell próbálnom. Baraclekvár és aszalt barack sült hússal- csak jó lehet. Ezt a véleményt nem osztaná a nővérem, aki a baracklekvárnál jobban csak a gyümölcsös húsokat utálja. De mi a férjemmel szeretjük, ráadásul egy hadseregnek való baracklekvárt tettem el nyáron, szóval nekünk ez az étel pont ideális. Én minimális cukorral tettem el a lekvárokat, ezért inkább savanykásak mint édesek. Ha nagyon édes lekvárt használ valaki, akkor picivel több almaecetet tegyen bele. (Legalább két evőkanállal)
Az eredeti receptben karaj mellé készült ez a mártás, de csirkemellel is nagyon finom. Bevallom őszintén, én nem tudtam leállni, amíg volt belőle...

Hozzávalók:
1 csirkemell
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál almaecet
3 dl húsleves (vagy víz)
fél citrom reszelt héja
3 evőkanál sárgabaracklekvár
10 dkg aszalt sárgabarack
1 evőkanál vaj
só, bors
2 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)

A csirkemellet szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam és 2 evőkanál kókuszzsíron közepes lángon mindkét oldalát pirosra sütöttem.
A visszamaradt kókuszzsírban megpirítottam az apróra vágott hagymát és hozzáadtam a zúzott fokhagymát.
Felöntöttem húslevessel és beletettem az almaecetet. 10 percig forraltam, amíg a felére visszasűrűsödött. Akkor hozzáadtam a baracklekvárt, az aszalt sárgabarackot és még öt percig főztem. Beledobtam egy evőkanálnyi vajat és amikor teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről. A csirkemell szeleteket ezzel a mártással tálaltam. Rizi-bizit készítettem mellé.
Amennyiben nem húslevessel öntjük fel a mártást csak vízzel, fűszerezzük sóval, borssal és pici majorannával is.





5 megjegyzés:

Petra írta...

Mélységesen egyetértek! Csak finom lehet. Meggyőztél. :)

trollanyu írta...

Hát én nagyon bírnám, isteni lehet:) A párom nem igazán szereti a gyümölcsös húsokat, pedig szerintem nagyon finomak:)

Seffer Lilla írta...

Már láttam hasonló receptet és kacárkodok vele már egy ideje, de azt hiszem a bejegyzésed meggyőzött arról, hogy el kell készítenem!

Roza írta...

Jól hangzik és jól is néz ki!:)

Csiperke írta...

Petra! :))
Trollanyu! Időnként olyat is főzök a férjem kedvéért, amit én nem szeretek, de néha csak a magam kedvéért is megcsinálok valamit...:)
Lilla! Ha szereted a húst gyümölccsel, akkor mindenképpen próbáld ki!
Roza! Köszi...:)