Keresés ebben a blogban

2012. február 17., péntek

Lecsós csirkecomb







Rajongok a paradicsomért. Legalább annyira mint a csokiért. Ha egyszer végleg le kéne mondanom valamelyikről, nem tudom melyiket választanám. Régebben télen sem bírtam ki egyetlen napot se paradicsom nélkül. Mindenki tudja, hogy a télen kapható spanyol, holland paradicsomnak nem sok köze van az igazi nyári paradicsomhoz. Amennyire nincs színe, úgy íze sincs. Ettől függetlenül rendületlenül ettem ezeket a borzalmakat, mert ezt is paradicsomnak hívják. Aztán láttam egy riportot, amiben felhívták a figyelmet, hogy ezeknek a paradicsomoknak a vitamintartalma szinte a nullával egyenlő, és a fogyasztása nemhogy hasznos, de kifejezetten károsnak tekinthető a rengeteg vegyszer miatt. A mikénteket nem részletezték, és én egy ideig próbáltam a hallottakat figyelmen kívül hagyni. Nemrég egy hollandiai kertészetben dolgozó ismerős erősítette meg a riportban hallott dolgokat. Azt állította, hogy ezeket a valamiket kicsi magokból mesterségesen, 12 vegyszer segítségével néhány nap alatt pumpálják fel eladható méretű paradicsommá. Tehát mérget eszünk amit paradicsomként adnak el nekünk. Megfogadtam, hogy többet nem eszek téli paradicsomot. Ennél sokkal jobb, ha a nyáron eltett igazi paradicsomokból főzött lecsót, vagy sűrített paradicsomot használunk az ételeinkbe. Még a bolti lecsó is jobb, mint ezek a műparadicsomok.



Hozzávalók:
4 db csirkecomb
1 üveg lecsó
3-4 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
kis darab füstölt kolbász (elhagyható)
só, bors, majoranna

A szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütöttem. A szalonnadarabokat kiszedtem, és a helyére tettem a sóval, borssal, majorannával fűszerezett combokat. Mindkét oldalukat elősütöttem, majd a húst félretettem.
A zsírban megpirítottam a hagymát és megszórtam a pirospaprikával. Felöntöttem a lecsóval, felforraltam és visszatettem a combokat. Közepes lángon puhára pároltam és amikor megpuhult beletettem a karikára vágott kolbászt. Még egy percig főztem, és lehúztam a tűzről. Sült krumplival tálaltam.
(A krumplit felszeleteltem és kicsit előfőztem. Miután kihűlt a hűtőben teljesen lehűtöttem, és így sütöttem ki. Kívül ropog, belül olvad, mint a mekdonácban..:)

10 megjegyzés:

Belly írta...

De jó szaftos!
Egyszerű mily nagyszerű!

Csiperke írta...

Sokszor az egyszerű ételek a legjobbak..:)

Vicuska írta...

A fenti bekezdéseddel teljes mértékben egyetértek, régebben is akkor ettük, amikor már megtermett a kertekben, alig bírtuk kivárni az első pirosló paradicsomot! Önbecsapás most, télen venni és káros!
De amit készítettél, az nagyon finom :)

Csiperke írta...

Ezt tökéletesen megfogalmaztad: önbecsapás. Én is ezt tettem...

Éva írta...

Nagyon szeretem a paradicsomot én is nyáron úgy eszem mint az almát, de valahogy ilyenkor nem is kívánom. Ezt a lecsós husidat szívesen magamévá tenném! Sokszor készítek én is lecsós dolgokat mert szeretem és ősszel tettem el jó pár üveggel, de nem eleget mert már kezd fogytán lenni! A lányaimnak is mindíg adok pár üveggel. Ez a krumpli sütési módod tetszik még így nem hallottam, de kifogom próbálni:)

Csiperke írta...

A krumplis módi Heston Blumenthal-tól származik. Igaz ő a hűtés után még kétszer süti, egyszer nem túl meleg, aztán forró olajban. Szerintem ez már felesleges pepecselés. Egyszeri sütéssel is tökéletes!

Nelli írta...

Annyira guszta!Krumplit én is szoktam így sütni, de én sem szoktam kétszer sütni.

Csiperke írta...

Tényleg nem hiszem, hogy befolyásolná a kétszer sütés, de azért lehet, hogy egyszer kipróbálom...

tökmagi írta...

Imádom télen anyukám által eltett paradicsom italokat.Kicsit pótolja a paradicsom iránti vágyamat.mert,hogy én is imádom a paradicsomot,de csak a nap érleltét.:D Csodásak a receptjeid.:)

Csiperke írta...

Köszönöm szépen! :))