Keresés ebben a blogban

2012. február 4., szombat

Hatlapos csokis sütemény









Nem tudom mi történik a férjemmel. Sose volt egy nagy édesség rajongó, ha sütöttem valami süteményt megette, meg is dicsérte, de ha nem sütöttem, azt sem bánta. Decemberben aztán teljesen leálltam a sütögetéssel, merthogy diéta van, férj meg ugye igazából nem igényli. Mostanáig. Ugyanis az utóbbi két hétben a férjem állandóan sütit vagy csokit enne.
Tegnap elmentünk vásárolni a Spar-ba. Gyors léptekkel elhaladtam a süteményes pult mellett és közben rutinosan el is fordítottam a fejemet, nehogy elcsábuljak. Észrevettem, hogy férj eltűnt mellőlem. Visszanézek, hát látom, hogy a süteményes pultot nézi sóvárogva, mint egy gyerek. Amikor odaértem hozzá, egy sóhaj hagyta el az ajkát: "nézd milyen jól néz ki az a hatlapos süti!" Hiába bíztattam, hogy vegyen magának néhány szeletet, nem volt rá hajlandó. Miután hazaértünk, odament a dugicsokis fiókomhoz (még jó, hogy az öcsémtől kaptam karácsonyra vagy 2 kg csokit), és elmajszolt néhány kockát. Úgy éreztem, hogy itt tényleg sürgős beavatkozásra van szükség. A hat lapos sütemény elkészítése nemcsak azért tűnt jó ötletnek, mert a férj azt kívánta meg, hanem azért is, mert elég sokáig eltartható és az idő előrehaladtával csak egyre finomabb lesz. Így pont ideális az olyan férjek számára, akik naponta csak egy szelet sütit kívánnak, nem többet. (Merthogy ő nem jár ám rá a süteményekre. Lehet az akár a világ legfinomabb sütije, ő akkor is naponta egyszer és maximum egy szeletet eszik!)
Egyetlen dolog zavart csak, hogy ez a sütemény eredetileg szalakálival készül, márpedig én ilyen mérget nem vagyok hajlandó beletenni az ételbe. Tehát a szalakálit sütőporra cseréltem, de így is tökéletesen sikerültek a lapok. Legközelebb vaníliás, azután pedig karamellás krémmel is ki fogom próbálni. Előnye, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető, olcsó sütemény, még tojás sem kell hozzá, ezért is szokták a szegények krémesének nevezni. (A mai tojásárak mellett ez nem is hátrány.:)
Elméletileg ezt tepsiben szokás sütni, de én most tortaformára készítettem.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
12 g sütőpor (1 csom. Dr Oetker)
8 dkg lágy vaj
8 dkg porcukor
2 dl tej
1 ek rum (elhagyható)

Krém:
7,5 dl tej
2,5 dl tejszín (vagy összesen 1 l tej)
12 dkg liszt
5 dkg kakaó
30 dkg cukor
1 ek vanília esszencia (elhagyható)
3 dkg vaj

A lisztet összekevertem a sütőporral és a porcukorral. Összemorzsoltam a vajjal, beledolgoztam a tejet és a rumot is. (Ha nem akarna összeállni a tészta, tegyünk hozzá még egy kis tejet.) A tésztát lemértem és hat egyenlő részre osztottam. A tésztákat 26 cm átmérőjű kör alakra nyújtottam. Rátettem a tortaformám alját, és a kilógó részeket körbevágtam.











Egy sütőlemezre sütőpapírt tettem, és ezen sütöttem meg a lapokat 200 fokra előmelegített sütőben,
4-5 perc alatt. Ahogy a lapok széle elkezd barnulni, azonnal vegyük ki a sütőből. Nem szabad túlsütni a lapokat, mert akkor törni fognak! Amíg az egyik lap sült, kinyújtottam a következőt, így fél óra alatt készen voltam az egésszel.











A krémhez a tejet a cukorral feltettem főni egy kis fazékban. Közben a kakaót összekevertem a liszttel. Fokozatosan hozzákevertem a tejszínt, a vaníliaaromát és kézi habverővel csomómentesre kevertem. Amikor felforrt a tej, vékony sugárban folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd az egészet visszaöntöttem a fazékba. Alacsony lángon, a kézi habverővel keverve sűrűre főztem. Lehúztam a tűzről és elkevertem benne a vajat. Kicsit kihűtöttem és megkentem a krémmel a lapokat. Minden réteg megkenése után vártam néhány percet, hogy kicsit dermedjen a krém, és úgy tettem rá a következő lapot. Az elkészült sütemény akkor a legfinomabb, ha legalább egy napot áll és a tészta megpuhul a krémtől. A sütemény köré tettem az állítható tortaformát és lefedtem egy tányérral. Így nálam két-három óra múlva már megpuhultak a lapok, de csak másnap vágtuk fel. Most csak porcukorral szórtam meg, de csokit is olvaszthatunk a tetejére.





36 megjegyzés:

Éva írta...

Ez nagyon finom sütemény! Szalakáléval ismerem én is de ha sütőporral is jó akkor legközelebb én is azzal fogom csinálni. Nagyon guszta és finom lehet ezzel a krémmel! Férjed megdícsért amiért ilyen aranyos voltál és sütöttél? De azért gondolom megkóstoltad te is?

Csiperke írta...

Nagyon örült neki! Mondta, hogy ilyet máskor is kell csinálnom.
Persze elcsábultam én is, de igyekszem csak keveset enni belőle...:))

Emese írta...

Huh, ez nagyon jól néz ki. Mindig azt gondoltam hogy hat lapot kisütni kész rémálom, de fél óra az semmi. :))))

Kriszta írta...

Nagyon szép!

Csiperke írta...

Emese! Tényleg nagyon gyorsan ment, én sem gondoltam volna!

Kriszta! Köszönöm! :)

Névtelen írta...

Hú, ez nagyon finom lehetett!:)

Névtelen írta...

Gratula, mert guszta lett. Azért a nyújtás nem egyszerű történet, nem igaz? Az is lehet, hogy csak nekem van ezzel problémám.
Ági

trollanyu írta...

Tökéletes ez a szeletke:) Nagyon finom, szeretem én is, de nekem a lapsütögetés olyan mint a palacsinta sütés. Ilyen egy jó feleség, amit az ura megkíván, azonnal ugrik és készíti:) Nagyon ügyes vagy, nagyon jól sikerült.

admin írta...

Egyik gyerekkori kedvencem, mégis csak halogatom a sütését. Most viszont, hogy megláttam ezt a gyönyörű képet....áááá, tervbe kell vennem! :-)

Csiperke írta...

Flóra! Tényleg finom!:)
Ági! Volt már dolgom macerás tésztával, de ezt nagyon könnyű nyújtani!
Trollanyu! Köszönöm! Persze, hogy a kedvében járok, hiszen szeretem! :)
Bogyó! Szerintem ne halogasd, gyorsan megvan...;)

Csilla írta...

Gratulálok! Gyönyörű lett!! Én még csak egyszer sütöttem ilyet, de nem igazán jött be, pedig a nagymamám(szalalkáléval) nagyon sokszor készítette gyerekkoromban, és imádtam! :)))

Chef Viki írta...

Szenzációsan néz ki!!!

Férjednek pedig minden elismerésem, hogy meg tudja állni, hogy egy szeletet egyen egy nap :-)

Csiperke írta...

Csilla! Köszönöm! Az íze miatt nem jött be, vagy nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna?

Chef Viki! Köszi! Idáig valóban úgy volt ahogy írtam: egy nap egy szelet. Talán neki ezért nem voltak soha súlyproblémái.
Most viszont megnéztem a sütit és teljesen elképedve láttam, hogy már csak egy pici darabka van belőle. Pedig csak másfél napja készült el. Mi lesz belőle, ha így folytatja?? :)))

Nelli írta...

Ez igen!Gyönyörű lett!Gondolom nem maradt el a dícséret sem!:)Biztosan nagyon örült neki, hogy elkészítetted!Az egyik kedvenc sütim, karamellásan is nagyon, nagyon finom!
A Mekis táska isteni volt, köszi a receptet!:)

Seffer Lilla írta...

Igazán szép lett, én nem vagyok nagy rajongója, de annyira jól néz ki, hogy igazán megkívántam...:)

Csiperke írta...

Köszönöm Nelli! Szóban is elhangzott a dicséret, de a legnagyobb dicséret, hogy mára egy falat sem maradt belőle...:)
Ja, és nagy szívesen!

Lilla! Mondanám, hogy gyere adok belőle, de már elfogyott...:)

Csilla írta...

Az íze igazából finom volt, csak szárazabb lett a vártnál, pedig szépen felpuhult, de valahogy kevés volt benne a töltelék. :)

Csiperke írta...

Ennél a tésztamennyiségnél az 1 liter tejből készült krém pont megfelelő mennyiségű lett. Láttam olyan recepteket, ahol 60-70 dkg lisztből készült tésztához írtak ugyanennyi krémet. Az tényleg száraz lehet. A száraz sütit én sem szeretem, ha kevésnek tartottam volna ezt krémet, inkább főztem volna még.:)

Emese írta...

Most hétvégén csináltam belőle szülinapi tortát. Igaz kakaós lett végül, de a recept szuperül működött.

Csiperke írta...

Valmiért nem tudok nálad kommentet írni, úgyhogy ide vagyok kénytelen: A tortád meseszép lett!! Az az én fejemben is megfordult, hogy legközelebb feltrubózom egy kis csokimázzal, de a marcipán telitalálat! Főleg azért, mert én a marcipánért minden formában rajongok. A kókuszkrém is felcsigázta az érdeklődésemet, mert azért is odáig vagyok.(most a komment írása közben is éppen kókuszos csokit majszolok...:)
Nagyon kíváncsi vagyok a szeletekről készült képekre! Biztosan jól mutat a kakaós lap a fehér krémmel!
Belinkelem ide a tortádat, hátha valaki meg akarja nézni:
http://maczkomuhely.blogspot.com/2012/02/kokuszos-hatlapos-torta.html

Névtelen írta...

Csodás a sütid, mint mindig, de annyit hadd jegyezzek meg ahhoz, hogy azt írtad: "mérget nem használok" a süteménybe.
A sütőpor nagy része nátrium-hidrogénkarbonát (azaz szódabikarbóna), de tartalmaz még nátrium-difoszfátot és keményítőt is.
Ezzel szemben a szalalkáli ammónium-hidrogénkarbonát, és más semmi.
Tehát semmivel sem jobb vagy rosszabb (pláne mérgezőbb) a szalalkáli a sütőpornál. Csak egyszerűen vannak sütemények, amibe egyik illetve másik való. A klasszikus hatlapos valóban szalalkális. De nyugodtan helyettesíthető sütőporral, ugyanúgy megpuhul, csak talán picit kevéssé "levegős".
További jó sütögetést!
Vegyészlány

Csiperke írta...

Kedves vegyészlány!
Nagyon köszönöm az információt! Azt több helyen olvastam, hogy a szalakáli nagyon káros a szervezetnek. Azt is hallottam, hogy többen sütőport sem használnak csak szódabikarbónát, de a miértekről semmit nem tudtam. Persze azt is elhiszem, hogy néha, kis mennyiségben használva egyik sem öl meg. Csak próbálok figyelni az egészségemre. De lehet, hogy egyszer szalakálival is ki fogom próbálni ezt a süteményt. :))

Névtelen írta...

Kedves Csiperke!
A hatlapos receptje - sajna - valahogy elkalódott. Nálunk nagy sláger ez a süti, Édesanyám szokta elkészíteni, de már nehezére esik. Tavaly karácsony előtt a neten többféle variációt megnéztem, de egyik sem volt "az igazi".
Nagyon örültem, h. megtaláltam nálad. Elmentettem a gépemre, és a hét végén meg is sütöm.
További sikeres süti "gyártást" kívánok - Klára

Csiperke írta...

Örülök, hogy örömöt tudtam a recepttel okozni! Jó étvágyat a sütihez! :))

kisjuhász írta...

Kedves Csiperke! Megsütöttem, a családnak nagyon ízlett! A 3 éves unokahúg is tolta mint a gép!
Nagyon szép a lapod, mindig élmény itt kalandozni! További kellemes sütés-főzést.

Csiperke írta...

Nagyon örülök a süti sikerének! Köszönöm a kedvességedet! :)

Névtelen írta...

Fincsi lehet

BenceIldije írta...

Az én férjemnek is ez a kedvence, nagymamája minden családi ünnepre ezt készíti. De ez SOKKAL finomabb! :-D Hihetetlenül puha lesz másnapra, és a krém is nagyon jó. :-)

BenceIldije írta...

Az én férjemnek is ez a kedvence, nagymamája minden családi ünnepre ezt készíti. De ez SOKKAL finomabb! :-D Hihetetlenül puha lesz másnapra, és a krém is nagyon jó. :-)

Névtelen írta...

Tojás nem is kell a tésztába? 1 db se? Mert már ez a sokadik hatlapos recept, amit ma olvasok, de eddig mindegyik írt tojást is. De ha anélkül is működik, akkor ezt a receptet választom. :)

Névtelen írta...

Kedves Csiperke! Hálásan köszönöm ezt a receptet, most sütöm másodjára a családnak! Elsőre karamellás krémmel, most pedig kakaós-dióssal készült, isteni, meglepően könnyű és aránylag gyors elkészíteni, és nem utolsó sorban nagyon olcsó! A családi sütemény-repertoár állandó tagja lett! <3

Unknown írta...

Szuper lett.Eddig mindig dédnagymamám szalakális receptje alapján sütöttem,de olyankor levegőt nem lehet a konyhában venni az erős ammónia szagától.Na de 100 évvel ezelőtt ez volt elérhető,és jól működött.Ma megpróbálom a recepted alapján először sütőporral.Kivancsian várom a nagaymma,anya,és a többi családtag véleményét.Hogy mindig én változtatok valamit...😁😁😁

Unknown írta...

Nagyon ügyes vagy! Nekem is bejött ez a recept! Nagyon finom lett!

Névtelen írta...

Drága csiperke!
Elkeszitettem ,hat a teszta borzalmasan kemeny lett.
Bebizonyosodott,hogy a szalakalit nem lehet helyettesiteni ebben a tesztaban.
Ez olyan nehez allagu ,hogy nem lesz sosem puha tole.

Névtelen írta...

Es a szalalkali nem mereg ahogy te irod. Nem kell felni tole. Hianyosak az informacioid , olvass utana. A krisztalycukor az artalmasabb mint a szalalkali.

Névtelen írta...

Szódabikarbóna is jó sütőpor helyett, puha lesz tőle.