Keresés ebben a blogban

2012. január 3., kedd

Pezsgővel sült csirke zöldségágyon






Szilveszterkor megmaradt pezsgő hasznosítására. Már akinél maradt.
Az elképzelés egy picit más volt mint a végső forma, de miután kiengedett a fagyasztóból elővett tanyasi csirke, akkor szembesültem vele, hogy a hentes fiúk teljesen átvágták hosszában a csirke hasát, gondolom azért, hogy könnyebben kibelezhessék. Megbocsátottam nekik, mert igazán rendes fiúk, mindig gyönyörű a hús náluk, és viszonylag olcsó is. Viszont így nem tudtam megtölteni a csirke hasát. Persze össze is varrhattam volna, de nem volt kedvem hozzá. Miután elkészült nem bánkódtam, mert a zöldségek  fantasztikus ízt adtak át a húsnak, csak látványnak kicsit furcsa volt, ahogy ráterült a tányérra.

Apropó. Meg tudná nekem mondani valaki, hogy a hentesek miért hagyják benne minden alkalommal a bontott csirkében a tüdőt és a vesét?  Mondhatnánk, hogy a súlyát növeli, de a tüdő és a pinduri vesék max. néhány grammot nyomhatnak, szóval ez igazán nem számíthat. Multiknál nem tudom hogy van, ott nem vásárolok húst, de a piacon mindig ezt tapasztalom.
Na de a kis kitérő után jöjjön a recept.



Hozzávalók:
1 egész csirke (talán másfél kiló lehetett)
3 dl pezsgő
kevés olívalolaj
fél citrom leve
kb. 80 dkg krumpli
1 nagyobb savanykás alma
2-3 sárgarépa
1 nagyobb fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
majoranna, kakukkfű, színes bors
gyros fűszersó




A zöldségeket és az almát felkockáztam, a fokagymát gerezdekre szedtem de nem pucoltam meg. Egy tepsit kikentem olívaolajjal. A zöldségeket megszórtam sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel és kevés gyros fűszersóval. Egyenletesen szétterítettem a tepsiben.
A csirkét megmostam és szárazra töröltem. A pezsgőbe kevertem a citromlét és egy evőkanálnyi olívaolajat, ezzel kentem át alaposan a csirke mindkét oldalát. Ezután sóztam, megszórtam színes borssal és majorannával, majd ráfektettem a zöldségekre. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Fél óránként kivettem a tepsit, a zöldségeket kicsit átforgattam, újra átkentem a csirkét a pezsgővel és megfordítottam. Két órán keresztül sült.
A fokhagymagerezdek ilyenkor már kis nyomásra kicsusszanak a héjukból (már amelyiken még egyáltalán rajtamaradt) és finom puhára sültek.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Hűha ez nagyon guszta és nagyon finom lehet!
Azért nem is tudom hogy miért nem varrtad össze matyó hímzéssel a csirkéd?:-))

hekvanc írta...

Szerintem is írtó guszta! Pezsgőnk nem maradt, de három üveg habzóbor igen, esténként poharanként pusztítom a készletet. :-)

trollanyu írta...

Ez mennyeien néz ki:) De kár, hogy nem tegnap tetted fel, ugyanis még karácsonykor kibontottunk 1 pezsgőt, de 1 kortyot tudtunk csak meginni belőle. Finom volt, márkás is volt, de nem szoktunk inni egyáltalán, így nem ízlett. Na tegnapig tartogattam, hogy majd csak valamire jó lesz, aztán kiöntöttem. Pedig nagyon útálok kidobni ételt vagy italt. Késő bánat:)

Csiperke írta...

Éva! :)) Lehet, hogy legközelebb megpróbálom. Állítólag szépen tudok hímezni...

Vanca! Köszi szépen! Én a habzóbort is azonnal elfőzném...:)

Trollanyu! Köszönöm! Inni én sem szeretem a pezsgőt, de így igazán finom volt. Sajnálom, hogy kiöntötted. Én inkább őrizgetem az ilyesmit, hátha eszembe jut valami jó, amire fel lehet használni...

Timesz írta...

Szerintem nem néz ki furcsán a csirke, inkább picit viccesen :). De amúgy nagyon jól hangzik a recept (kivéve az almát...bocs :).

Csiperke írta...

Kedves Timesz! Hogyan magyarázhatnám meg annak, aki még a süteményekben sem szereti a gyümölcsöt, hogy hússal és zöldségekkel minden gyümölcs fantasztikus?!
Persze az almát nyugodtan kihagyhatod, akkor is nagyon finom lesz a köreted. De bárcsak egyszer megszeretnéd! Ezt a te érdekedben kívántam! :)))))