Keresés ebben a blogban

2012. január 11., szerda

Mézes-paradicsomos húsos sertéscsont






Valamelyik nap férj elment piacra, hogy csirkefarhátat vegyen a kutyáknak, de nem kapott. Hazatért 4 kg sertéscsonttal, hogy ezt hozta helyette, nézzem mennyi hús van rajta, hogy fogják a kutyák ezt szeretni! Én meg csak bámultam rá nagy szemekkel: ezt a finomságot elpazarolni a kutyákra?
Szeretem én a kutyákat, na de azért ez túlzás! Kapjanak tápot, mi meg megesszük azt a csontocskát! Férj: ja, jóóó...
Egy részéből levest terveztem, a másik részét gondoltam bepácolom, finom omlósra sütöm és majd jól leszopogatjuk a csontokról a finom husikát. Ilyen célra még sose használtam sertéscsontot, de tényleg sajnáltam a kutyáktól, és a végeredmény engem igazolt.
Bár a képen úgy néz ki, mintha megégett volna, ez ne tévesszen meg senkit. A rossz fényviszonyok miatt tűnik feketének a finoman sötétbarnára karamellizálódott méz.
Férj szerint ennek az ételnek az "Alpok finom gyöngye" nevet kellett volna adnom. Honnan jött ez neki, nem tudom, ahogyan azt sem tudtam, hogy ilyen költői lélek lakozik benne...:)
A pácot természetesen "rendes" húshoz is fel lehet használni, legközelebb én oldalast fogok így készíteni.


Hozzávalók:
Kb. 1,5 kg húsos sertéscsont
180 g sűrített paradicsom
1 nagy fej hagyma egészen apróra vágva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál méz
50 ml Worcester szósz
1/2 kiskanál bazsalikom
1/2 kiskanál kakukkfű
1/2 kiskanál bors


A pác hozzávalóit egy kis lábasban kikevertem és felforraltam. Miután kihűlt bekentem vele az húsos csontdarabokat és egy tepsibe helyeztem. Alufóliával letakartam és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Amikor a hús megpuhult, levettem a fóliát és pirosra sütöttem.



7 megjegyzés:

Mrita írta...

Nagyon guszta lett, biztosan nagyon finom is. Érzem az illatát. A pita elkészítését http://ritaennielvezet.blogspot.com/2012/01/pita.html itt megtalálhatod.

Csiperke írta...

Köszönöm Mrita! És a linket is!! :))

trollanyu írta...

Tényleg kár lett volna ezért a finomságért, ha a kutyák eszik meg. Hasonlót készítettem, csak mézes chilis paprikakrémmel, az is így karamellizálódott:)

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Kár lett volna valóban a kutyáknak adni, a végén a csontot úgy is megkapják. Finom lehet ettől a páctól a hus! Oldalassal lehet hogy egyszer kipróbálom !

Petra írta...

Már a látvány is csábító!

Csiperke írta...

Trollanyu! Gondolkoztam én is a chilin, de mivel én nem szeretem a csípőset, most inkább magamnak kedveztem.:)

Éva! Tényleg nagyon finom volt! A kutyák nem mondták, de biztos nekik is ízlett a csont...:))

Petra! Köszönöm!

Nelli írta...

"Alpok finom gyöngye"!Hogy ez mennyire szép!:)))Az enyém is mindig aktívan részt vesz az ételek neveinek kitalálásában.:)