Keresés ebben a blogban

2011. december 30., péntek

Isiász IV./b

Mégis utazok ma a családdal Balatonra! Valahogy befekszem az egyik kocsi hátsó ülésére. Igaz én nem leszek valami izgalmas társaság a következő napokban mivel csak feküdni fogok, de inkább velük fekszem, mint nélkülük...:)) Három nap a családdal, nagyon jó lesz!





3 éves unokahúgom tegnap felhívott:

Zoé: Sziamia! Nem vagy jól?
én: sajnos nem
Zoé: miért nem?
én: fáj a derekem
Zoé: tudsz ülni?
én: sajnos nem
Zoé: hát akkor mit tudsz?
én: csak feküdni
Zoé: akkor elmegyek hozzád és felébresztelek, hogy mostmár keljél fel!!!



És ha már Zoé, akkor itt van még néhány aranyosság:

Kecsesen felemelte a kezét, mint egy balerina, majd közölte:
"Aki így tartja a kezét, az a balerina…aki bambul, az a bambulina"




Wc-n ülve:
"Ne legyen ilyen büdi pisiszag, hessentsük el"




Egyik nap amikor náluk voltam, délután nem akart aludni. Úgy próbáltam rá hatni, hogy azt mondtam:
"anya mérges lesz ha hazajön, és megtudja, hogy nem aludtál!"
Mire ő halkan suttogva:
"reméljük nem jön haza..." :))




2011. december 29., csütörtök

Isiász IV.

Bár fél éven belül negyedszerre látogatott meg, mégsem mondhatom azt, hogy a barátom. Sőt, kifejezetten az ellenségem, amit gyűlölök. Most különösen bosszússá tett, mivel pont ebben az időszakban erőltette rám magát.

Karácsony másnapján a nagy családdal együtt élveztük egymás társaságát. A kicsi lánynak volt néhány lufija, amivel mi felnőttek elkezdtünk játszani. Pillanatok alatt átlényegültünk és gyerek módjára szórakoztunk egyetlen lufival, legalább egy órán keresztül. Nekem is volt néhány gyönyörű passzom, szóval volt móka és kacagás. Másnap reggel az egész jobb oldalam húzódott, görcsölt az izom. Délutánra már rendesen behúzott a görcs, és már nem tudtam kiegyenesedni. Tegnap még sokkal rosszabb lett. Megjelent a tipikus isiászos fájdalom is. Megint ágyba kényszerültem. Holnap indultunk volna a családdal vidékre szilveszterezni, és én be sem tudok ülni a kocsiba. Csalódott vagyok és bosszús.

Mostmár tudom, hogy:
a:) nem szabad a tesómék medencéjében virgonckodni, tornázgatni, (főleg nem kétszer egymás után)
b.) nem szabad 23 kg-ot egyedül hazacipelni a piacról,
c.) nem szabad lufival játszani.
Nem akarom tovább bővíteni a "nem szabad" kategóriát. Azt hiszem itt az ideje elmenni valami jó dokihoz  és egy kicsit kezeltetni magamat, mert nem normális, hogy az elmúlt fél év alatt kb. 2 hónapot feküdtem.
Na de hogy valami jó hírt is közöljek:
Meséltem már a tulajdonképpeni második isiászom alkalmával született bejegyzésben, hogy a testvéreméknek ugyebár van medencéjük, de nincs Mercédeszük, és nincs pónijuk. No. Mercédesz még mindig nincs, de már van pónija a gyereknek! Jó-jó, nem igazi, viszont van szárnya és beszél is. (Szeretlek. Adsz egy jóéjtpuszit? Ölelj meg. stb.) Ez már majdnem olyan, mintha igazi lenne, nem? :))



Erről jut eszembe. Újra ismétlik a BBC prime-on a Keeping Up Appearances című örökbecsű sorozatot, ahonnan származik a medence, mercédesz és póni trió emlegetése. Aki teheti, és jót akar neveti, az nézze. (feliratozva van)

Ahogy látszik, nálam hiányoznak a karácsonyi bejegyzések. Ennek az az oka, hogy én most egyáltalán nem főztem. Szenteste hagyományt törtünk, és barátoknál voltunk vendégségben. Karácsony első és második napján a családdal voltunk és az öcsém (Winebeershoot) főzött mindent. Remélem néhány dolog majd felkerül a blogra, mert igazán remek ételeket ettünk.

Azt hiszem indítok egy mozgalmat "STI" névvel.... ("Soha Többé Isiászt!")

2011. december 20., kedd

Martiniban párolt csirke répás- kukoricás mártással






Kaptunk egy üveg Martinit ajándékba. Mivel alkoholt nemigen iszunk, erre is az "elfőzés" sorsa vár.
Kezdetnek egy finom csirkés étel készült vele. A férjem csak ennyit mondott vacsora után: "Era, ez egy nagyon jó kaja volt!"

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb paradicsom
2 nagyobb sárgarépa
1 doboz konzervkukorica (vagy mirelit kukorica)
2+1 dl száraz Martini
fél evőkanál tárkony
fél evőkanál majoranna
1 evőkanál kókuszzsír (vagy 2-3 evőkanál olívaolaj)
só, bors

A combokat kettévágtam, sóztam, borsoztam és egy nagyobb teflonos lábasban kókuszzsíron mindkét oldalukat 10-12 perc alatt megpirítottam.
Kivettem a húst és a forró zsírba beletettem az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Kicsit megfonnyasztottam, rádobtam a felkockázott paradicsomot, és felöntöttem 2 dl Martinival.
Felforraltam, majd beletettem a tárkonyt és a majorannát is.
Visszatettem a húsdarabokat és felöntöttem még 2 dl vízzel. Fedő alatt puhára pároltam.
Miután a hús megpuhult, kivettem a lábasból és félretettem.
A szaftba beletettem a lereszelt sárgarépát a kukoricával együtt, felöntöttem még 1 dl Martinival és addig pároltam, amíg besűrűsödött. Ezzel tálaltam a csirkét. Férfiak, vagy nagyobb étkű hölgyek párolt rizst vagy steak burgonyát is fogyaszthatnak mellé.




2011. december 18., vasárnap

Spagettis omlett









Már megint egy Pol Martin recept. Pofonegyszerű, nem is tudom miért nem nekem jutott eszembe.
Az eredeti recept szerint nincs benne szalonna, van viszont petrezselyem. Már említettem, hogy mi a petrezselyemért nem rajongunk, így jó választásnak tűnt azt lecserélni egy kis császárszalonnára.:)
A parmezánt sem szeretjük, jó volt bele a trappista is. Szerintem finom, a férjem egyenesen rajongott érte.

Hozzávalók:
200 g spagetti
4 db nagyobb tojás (vagy 5 db kisebb)
3 evőkanál vaj (én kókuszzsírt használtam)
10 dkg reszelt sajt
15 dkg császárszalonna (jó húsos volt, zsír nélkül)
1 evőkanál petrezselyem (ezt kihagytam)
só, bors

A spagettit a szokott módon, enyhén sós vízben megfőztem és leszűrtem.
Óvatosan hozzákevertem a kókuszzsírt. Ezen a ponton lehet belekeverni a petrezselymet is.
Hozzáforgattam a sajtot és a szalonnát is.
A tojásokat felvertem, sóztam, borsoztam, és a spagettihez kevertem.
Serpenyőben egy evőkanál kókuszzsírt hevítettem, és beleöntöttem a tojásos tésztát, és közepes lángon 3 percig sütöttem. Megfordítottam, és a másik oldalát is 3 percig sütöttem.
Savanyúságot ettünk hozzá...

2011. december 17., szombat

Meggyes diógolyók csokival





Kicsit bajban vagyok. Ajándékba csináltam ezeket a golyókat, de muszáj volt megkóstolnom, hogy valóban alkalmas-e ajándékozási célokra. Nem bírtam leállni vele, és már vagy tízet megettem.:(( Nesze neked fogyókúra! Mostmár eldugtam, hogy megmaradjon karácsonyig...
Sajnos már megint nem tudtam normális fotót csinálni így este, holnap meg már nem akarom elővenni, mert nem bízom magamban.
Ha diabetikus csokival készítjük, akkor cukorbetegek is fogyaszthatják. Egyébként ebből az adagból kb. 60 golyó lett...

Hozzávalók:
40 dkg darált dió
18 dkg gyümölcscukor (vagy 20-22 dkg porcukor)
20 dkg 70%-os étcsokoládé
2 tojásfehérje
1 kis üveg meggydzsem
0,5 dl bonbonmeggy likőr

300 g csokoládé a bevonáshoz (én 200 g tejcsokit és 100 g 70 %-os étcsokit használtam)

A tojást gőz felett felvertem a cukorral. Nem kell kemény habnak lennie, az a lényeg, hogy a gőz hőkezelje.
A csokoládét szintén gőz felett felolvasztottam a likőrrel, és hozzákevertem a tojásfehérjéhez.
Az egészet összedolgozzuk a dióval, és annyi meggydzsemmet teszünk hozzá, hogy jó formázható masszát kapjunk. Ez függ a dzsem állagától is. Nálam egy teljes kis üveg belement. (Nem tudom igazából hány ml-es az üveg.) A masszát néhány órára a hűtőbe tettem, hogy kicsit megszilárduljon és könnyebb legyen vele dolgozni.
300 g csokoládét 2 evőkanál étolajjal gőz felett felolvasztottam, a masszából kis golyókat formáltam, és az olvasztott csokiba mártottam. A kész golyókat visszatettem a hűtőbe, hogy a csoki hamar megszilárduljon.

2011. december 16., péntek

Csirke a la Luisiana




A recept Pol Martin kitűnő szakácskönyvéből származik. A szakácskönyvet én vettem anyukámnak 15 évvel ezelőtt, de soha nem használta, úgyhogy elhoztam tőle és most én mazsolázgatok belőle. Még csak néhány ételt késztettem el a 450 recept közül, de idáig mindegyik nagyon finom volt.
Ennek a csirkés ételnek a különlegessége a fűszerezésében rejlik. Egyszerű, mégis nagyon finom.
Többféle körettel készítettem már (zöldséges bulgur, párolt zöldségek,stb.), de szerintünk ez a változat a legfinomabb. Most csirkemellel csináltam, mert nem volt kedvem combokat csontozni. Bár az eredeti recept is csirkemellet ír, a szaftosabb combból egy picinykét finomabb.
Én nem tudok olyan tálalást prezentálni, mint az előző bejegyzésben az öcsém, meg különben is ez az étel nem túl fotogén, így csak a wokban kaptam le.

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb (vagy 1 egész csirkemell)
1/2 kiskanál cayeni bors
1/2 kiskanál piros paprika
1/2 kiskanál zsálya
1/2 kiskanál fehér bors
1/4 kiskanál őrölt gyömbér
1/4 kiskanál fekete bors
1/4 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál oregánó
2 evőkanál olívaolaj
1 dl húsleves (vagy víz)
2-3 evőkanál szójaszósz
0,5 kg krumpli
1 nagy lilahagyma
1 evőkanál balzsamecet
kókuszzsír, libazsír vagy olaj a sütéshez

A csirkét csíkokra vágjuk, a fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a fűszereket és fél percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a csirkét, enyhén megsózzuk és fehéredésig pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel és puhára pároljuk. (Ha combból csinálom, fedőt is teszek rá, ha mellből, akkor nem kell a fedő.)
A húst zsírjára sütjük, beleöntjük a szójaszószt és még egy percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
A krumplit vékony hasábokra vágjuk és wokban, kis adagokban megsütjük. A zsiradékot kiöntjük a wokból. (A továbbiakban elég annyi zsiradék, ami a wok oldalán maradt.)
A lilahagymát felkarikázzuk, és a wokban megfonnyasztjuk. Egy evőkanál balzsamecetet öntünk alá, sózzuk és hozzáadjuk a csirkehúst. Átforgatjuk a hagymával, majd hozzákeverjük a sült krumplit is.

Bár az eredeti recept nem tartalmazza ezt a hozzávalót, én a húst meg szoktam szórni egy csipet fahéjjal is, miután belekevertem a szóját. Különlegesen finom lesz tőle!

2011. december 13., kedd

Sertésszűz sütőtökös rétessel és parajos vöröslencsével




Már jó idő eltelt azóta, hogy bejegyeztem volna bármit is, úgyhogy virtuálisan kivettem a fakanalat Csiperke kezéből, hogy végre én is összemaszatoljam a monitort ezzel a disznósággal. Gondolván arra, hogy jönnek az ünnepek, amikor az embereknek picit több (?) idejük van egy ebéd vagy vacsora elkészítésére, egy karácsonyi menübe beilleszthető fogást osztok meg.

Hozzávalók 4 személyre:

~ 60-70 dkg sertésszűz (használjuk a középső részét,
a fej és a farok részéből remek brassóit készíthetünk)
2-3 db réteslap
1 kg sütőtök
~50 dkg friss spenót
150 g vöröslencse
2 gerezd fokhagyma
fekete bors
kakukkfű
szerecsendió
currypor
50 g vaj
pirított tökmag
tökmagolaj
balzsamecet
méz
olaj

Parajos vöröslencse:
A paraj szárait letépkedem, átmosom, majd forrásban levő vízbe teszem 0,5-1 percre. Leszűröm és lecsöpögtetem. A lencsét megfőzöm, kb. 12 perc alatt kész van. Szintén leszűröm. A vajon megfuttatom a parajt, hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a lencsét és egy kiskanál curryport. Megsózom, összeforgatom.

Sütőtökös rétes:
A réteslapot kisebb téglalapokra vágom, tökmagolajjal lekenem és ~160 fokon 3-5 perc alatt megsütöm. A sütőtököt felkockázom és kevés olajon párolom, egy kevés víz, esetleg narancslé hozzáadásával. Teszek hozzá 1-1,5 ek mézet, kakukkfüvet, szerecsendiót, sót és borsot. Ha megpuhult és elfőtt róla az összes lé, akkor összeturmixolom. Egy réteslapra kanalazok egy kanál sütőtökpürét, majd ráhelyezem a következő réteslapot. Tetszés szerint készíthetünk 3-5 réteget.

A hártyától megtisztított sertésszüzet erősebb lángon, kevés olajon minden oldalán elősütöm, majd kisebb lángon készre sütöm vagy előmelegített sütőben fejezem be, 160 fokon ~12-15 perc alatt. A kész húst pihentetem, majd az alatta összegyűlt lét visszaöntöm a serpenyőbe. Adok hozzá mézet, balzsamecetet és tökmagolajat, mindegyikből egy-egy evőkanállal és pár pillanat alatt összeforralom. Teszek bele pirított tökmagot. A mártásból nem kell sok, elég intenzív ízű.





2011. december 10., szombat

Paradicsomos bab kolbásszal






Dúl a karácsonyi süteményláz a blogokon, én meg csak nyelek nagyokat. Karácsonykor én is fogok sütizni, de addig diétán vagyok. (és persze majd utána is) Szívesen sütnék csak a sütés élményének kedvéért, de nincs aki megegye. Az egész család diétázik, kivéve a férjemet, aki meg nem túl édesszájú. Ő a legfinomabb sütiből is csak egy szeletet eszik meg egy nap, szóval ki lehet számolni, hogy akár egy fél adag süti is meddig állna itt, mire őurasága elfogyasztja. Azért meg nem sütök, hogy a szomszédokhoz hordjam szét.
Így csak nézem mások műremekeit, elképzelem az ízüket, és közben a férjem kedvéért a babot kavargatom.

Ez egy igazi Piedone kaja férfiaknak. :)  Igazából nem tudom, milyen recept alapján készült babot evett Bud Spencer a filmjeiben, de akár ilyen is lehetett, olaszos fűszerezéssel.

Hozzávalók:
25 dkg apró szemű fehérbab
2 sárgarépa
1 nagy fej hagyma
1 paprika
500 g sűrített paradicsom
oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
só, bors
1 evőkanál libazsír
fél szál parasztkolbász

A babot előző nap beáztattam, és egy kicsit előfőztem.
A hagymát a libazsíron üvegesre pirítottam.. Belereszeltem a répát, a paprikát, és hozzáadtam a babot. Felöntöttem a paradicsommal, fűszereztem és fedő alatt puhára főztem. Amikor megfőtt a bab, belekevertem a kolbászt és azzal együtt még egy percig főztem.





2011. december 6., kedd

Rablónyárs







Ez a pácolt sertés-sorozat utolsó darabja. A nyársakat egyesével tekertem be alufóliába, és így tettem a sütőbe. Bár macerás volt a forró nyársakat egyesével kibontogatni,  az ízeket így jobban magukba zárták a tekercsek.

Hozzávalók:
4 szelet pácolt sertéscomb
2 lilahagyma
1 pritaminpaprika
1-2 paradicsom
5 dkg mangalicaszalonna
3 szelet füstölt-főtt tarja
3 krumpli





A feldarabolt  hozzávalókat felváltva nyársra húztam, enyhén megsóztam és alufóliába tekertem. Előmelegített sütőben kb. 50 percet sütöttem.






2011. december 5., hétfő

Hagymás-sajtos pácolt sertésszelet jázmin rizzsel és répa chips-el






Ez a pácolt sertés sorozat második darabja. A sorozatnak tulajdonképpen az az oka, hogy meg nem bocsátható módon 1 kg sertéscomb egészben lett bedugva a mélyhűtőbe, így muszáj volt kiolvasztáskor az egészet megcsinálnom. Hogy több napig is elálljon a hús, így született a már tegnap leírt pác. Igazából nem is bánom, mert a pácban érlelődő hús napról napra egyre finomabb.
Köretnek ma egyszerű jázminrizst főztem, amit sült répával bolondítottam meg. Először vajban párolt répát szerettem volna csinálni, de egy hirtelen ötlettől vezérelve krumplipucolóval vékony szeletekre vágtam a répát, és wokban pici kacsazsírban megsütöttem. Új szerelem született. A sült répachips annyira finom, hogy egy kilót is meg tudtunk volna belőle enni. Már sütés közben is alig tudtam megállni, hogy ne egyem meg az egészet. Lehet, hogy a krumpliról leszokunk, és áttérünk a répára.:) Tényleg érdemes kipróbálni!

Apropó kacsazsír. Zsírdiétán vagyok. És ez halálosan komoly. Eszek vajat, kacsazsírt, kókuszzsírt és hidegen sajtolt olajat is. Lényeg, hogy zsiradék legyen. Eddig 4 kg-ot fogytam. Ha hosszú távon is működni fog, akkor egy posztot szentelek majd a témának...





Szóval akkor az egyszerű recept:
Elővettem négy szeletet a pácban úszkáló húsok közül, és egy kicsit kiklopfoltam. Kevés olajban mindkét oldalukat fél percig sütöttem, majd tűzálló tálba fektettem. Felvágtam egy nagyobb vöröshagymát vastagabb karikákra, és a hússzeletekre helyeztem. A hús páclevével megkentem a hagymakarikákat is. Kb 1 órán keresztül sült a sütőben alufólia alatt, amíg teljesen megpuhult. Ekkor levettem a fóliát, a szeleteket megszórtam sajttal és visszatoltam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

A rizst pici olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel és megfőztem.

5 közepes sárgarépát megpucoltam, és a krumplipucolóval az összeset vékony szeletekre vágtam. Elég hosszadalmas a művelet, de megéri a fáradságot. Wokban kb. 2 evőkanál kacsazsírt hevítettem, és a répacsíkokat kisebb adagokban megsütöttem.
A répachips-et sóztam, borsoztam, és a rizsre halmoztam.

2011. december 4., vasárnap

Pácolt sertésszelet sültkrumplis salátaágyon






 
Bepácoltam 1 kg sertéscombot előre, amit különböző módokon fogok elkészíteni a következő napokban.
Ez az első adag, amit egyszerűen csak kisütöttem. Salátát csináltam hozzá, és egészen kevés sült krumplit, éppen csak az íze miatt. A pác igazán nagyon finom lett. De tényleg.:)

A pác hozzávalói:
2 dl olíva olaj
2 evőkanál balzsamecet
2 teáskanál méz
2-3 teáskanál mustár
1 teáskanál őrölt feketebors
2 teáskanál worchester szósz
1 kávéskanál kakukkfű
fél kávéskanál rozmaring
fél kávéskanál bazsalikom
csipet őrölt babérlevél

Az összetevőket összekevertem, és belemártottam egyeként az ujjnyi szeletekre vágott húst. Egy tálba fektettem a szeleteket, és a maradék pácot ráöntöttem. Legalább egy éjszakát álljon a hűtőben!

A pácolt husiról letörölgettem a páclevet, kicsit kiklopfoltam, megsóztam és serpenyőben közepes lángon egy evőkanál kacsazsíron mindkét felét pirosra sütöttem.

Saláta hozzávalók: (2 személyre)
1 kisebb jégsaláta fele
1 sárgarépa
fél kígyóuborka
1 fehérretek fele
2 közepes krumpli
öntet:
1 tojás sárgája
fél dl olaj
1 dl tejszín
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál mustár
1 teáskanál worchester szósz
só, bors
pici édesítő

A krumplit apróra vágtam és egy evőkanál kacsazsírban megsütöttem. (wokban, mert ahhoz nem kell annyi zsiradék.)
A salátát felszeleteltem, a retket, répát, uborkát uborkagyalun lereszeltem.
A tojás sárgáját összekevertem a mustárral, vékony sugárban folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem az olajat. Ízesítettem a worchester szósszal, sóval, borssal, édesítővel, felöntöttem a tejszínnel. Tálaláskor a salátára öntöttem, megszórtam sült krumplival, és a sertésszelettel tálaltam.





2011. december 2., péntek

Sonkás-répás spagetti




Ez amolyan hétvégi bevásárlás előtti "mi van még a hűtőben?" gyorsvacsora volt. Répás tésztát hirtelen felindulásból most először, de egészen biztosan nem utoljára...



Hozzávalók:
1 csomag spagetti (végül én nem tettem bele az összeset, csak kb. a 2/3-át)
30 dkg füstölt sonka
2 nagyobb sárgarépa
3 dl tejföl
1 dl víz (ez elmaradhat, én csak azért tettem bele, mert a tejfölöm nagyon sűrű házitejföl volt)
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, bors
1 evőkanál ízes kacsazsír (azért ízes, mert előtte való nap hagyma sült benne, és attól fantasztikus íze lett.:)



A spagettit a szokott módon megfőztem.
Serpenyőben a kacsazsírt felforrósítottam, és átforgattam rajta az apró kockára vágott sonkát. Hozzáadtam az uborkagyalun lereszelt sárgarépát és 2-3 percre fedőt tettem rá, hogy hamar megpuhuljon. Belenyomtam a fokhagymát és felöntöttem a tejföllel, majd hozzáadtam a vizet is. Enyhén sóztam, borsoztam, majd miután a tejföl is átforrósodott, hozzákevertem a kifőzött tésztát. Kevés reszelt sajttal tálaltam.




2011. december 1., csütörtök

Mustáros csirkemell falatok zabpehely bundában





A zabpehelybe panírozott csirkemell egy picit egészségesebb alternatívája a rántott húsnak, és nem mellékesen nagyon finom is. Ideális esetben aprószemű zabpehellyel készül. Nekem most csak nagyszemű zabpelyhem volt itthon, de az ízét ez természetesen nem befolyásolta. Bár sütőben is el lehet készíteni, én most kevés olajban sütöttem meg.

Hozzávalók:
1 csirkemell
3 tojás
3 evőkanál liszt
3 teáskanál mustár
15-20 dkg zabpehely
só, bors
olaj a sütéshez

A csirkemellet felszeleteltem, sóztam és borsoztam. A tojást kikevertem a mustárral és a liszttel.
A csirkedarabokat belemártottam a tojásos masszába, majd a zabpehelybe és forró olajban kisütöttem.