Keresés ebben a blogban

2011. december 16., péntek

Csirke a la Luisiana




A recept Pol Martin kitűnő szakácskönyvéből származik. A szakácskönyvet én vettem anyukámnak 15 évvel ezelőtt, de soha nem használta, úgyhogy elhoztam tőle és most én mazsolázgatok belőle. Még csak néhány ételt késztettem el a 450 recept közül, de idáig mindegyik nagyon finom volt.
Ennek a csirkés ételnek a különlegessége a fűszerezésében rejlik. Egyszerű, mégis nagyon finom.
Többféle körettel készítettem már (zöldséges bulgur, párolt zöldségek,stb.), de szerintünk ez a változat a legfinomabb. Most csirkemellel csináltam, mert nem volt kedvem combokat csontozni. Bár az eredeti recept is csirkemellet ír, a szaftosabb combból egy picinykét finomabb.
Én nem tudok olyan tálalást prezentálni, mint az előző bejegyzésben az öcsém, meg különben is ez az étel nem túl fotogén, így csak a wokban kaptam le.

Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb (vagy 1 egész csirkemell)
1/2 kiskanál cayeni bors
1/2 kiskanál piros paprika
1/2 kiskanál zsálya
1/2 kiskanál fehér bors
1/4 kiskanál őrölt gyömbér
1/4 kiskanál fekete bors
1/4 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál oregánó
2 evőkanál olívaolaj
1 dl húsleves (vagy víz)
2-3 evőkanál szójaszósz
0,5 kg krumpli
1 nagy lilahagyma
1 evőkanál balzsamecet
kókuszzsír, libazsír vagy olaj a sütéshez

A csirkét csíkokra vágjuk, a fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a fűszereket és fél percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a csirkét, enyhén megsózzuk és fehéredésig pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel és puhára pároljuk. (Ha combból csinálom, fedőt is teszek rá, ha mellből, akkor nem kell a fedő.)
A húst zsírjára sütjük, beleöntjük a szójaszószt és még egy percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
A krumplit vékony hasábokra vágjuk és wokban, kis adagokban megsütjük. A zsiradékot kiöntjük a wokból. (A továbbiakban elég annyi zsiradék, ami a wok oldalán maradt.)
A lilahagymát felkarikázzuk, és a wokban megfonnyasztjuk. Egy evőkanál balzsamecetet öntünk alá, sózzuk és hozzáadjuk a csirkehúst. Átforgatjuk a hagymával, majd hozzákeverjük a sült krumplit is.

Bár az eredeti recept nem tartalmazza ezt a hozzávalót, én a húst meg szoktam szórni egy csipet fahéjjal is, miután belekevertem a szóját. Különlegesen finom lesz tőle!

8 megjegyzés:

Lirent írta...

Nagyon jól néz ki! Sőt a te fotódon ínycsiklandó! Olvastam a bevezetődben az írót, óhh mondom magamban én kaptam ettől a Pol Martintól egy hónapja egy könyvet megnézem benne van-e és benne volt, de az nem keltette fel a figyelmemet,de a te fotód igen, :) Ezek után ki fogom próbálni. Köszi. :)

Éva írta...

Engem nem zavar hogy a wokban fotóztad, úgy is nagyon guszta sőt meg is ennél belőle ! Csak elképzelni tudom, hogy mennyire finom lehet az íze attól a sok mindenféle fűszertől !

trollanyu írta...

Nem ismerem a szakácskönyvet, de az ételt szívesen megkóstolnám, nagyonjól hangzik:)Ez a sokféle fűszer mind a kedvencem, nagyon finom lehet.

Vicuska írta...

Nagyon jó a fűszerezése!!! A keleties ízvilágban a fahéj tökéletesen beilleszkedik a húsokhoz.

Csiperke írta...

Lirent! Az én szakácskönyvemben pont ehhez az ételhez nincs is fotó. Ha a tiédben van, kíváncsi lennék, hogy az milyen. Nekem ez a könyv nagyon bejött, úgyhogy lesz még Pol Martin a blogon.

Éva! Tényleg nagyon finom! De azért valljuk be, az öcsém kompozícióival ez a kép nem veszi fel a versenyt.:) Persze tudjuk ő szakács, én meg egy mezei háziasszony vagyok...

Trollyanyu! Attól lesz különleges, hogy a fűszereket egy kicsit pirítani kell előtte. Valahogy az mégjobban kihozza az ízüket.

Vicuska! Én sokáig nem tudtam, hogy az igazi gyros húsokat fahéjjal is fűszerezik. Amióta tudom, többször használom én is, és tényleg nagyon finom lesz tőle a keleties fűszerezésű hús.

Lirent írta...

Igazad van, később megnéztem és nincs fotó.Azt hittem egy oldal egy fotó. :-( Kíváncsian várom a további Pol Martinos recepteket is.:)

Csiperke írta...

Akkor valószínűleg ugyanaz a könyvünk van meg...:)

Málna konyhája írta...

nyah, ezt ki fogom prószálni