Keresés ebben a blogban

2011. november 22., kedd

A csicseribosrsó fasírt receptje






És akkor jöjjön a tegnap ígért recept. Az ízvilága finom magyaros, fel sem tűnik, hogy nem húsból készült fasírtot eszünk. A falafeltől eltérően nem golyó formában sütöttem ki, hanem kicsit ellapítva. Ennek egyetlen egyszerű oka van: nem akartam a sütéshez túl sok olajat pocsékolni. A lapos fasírtok kevés olajban is tökéletesen ropogósra sülnek. Ez a mennyiség háromszori étkezésre bőven elég volt kettőnknek. Főzelékekhez is kitűnő feltét lehet.
Kerülhet bele petrezselymet is, én ezt most kihagytam, mert nem szeretjük túlságosan, de petrezselyemszeretők feltétlenül tegyenek bele.
Én minden esetben száraz csicseriborsót használok. Ennek két oka is van: 
a száraz sokkal olcsóbb, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mint a konzerv.
Ha szódabikarbónát teszünk az áztatóvízbe, akkor néhány óra áztatás elég neki.
A főzővízbe is szoktam tenni egy kiskanálnyi szódabikarbónát, így sokkal hamarabb megfő.

Hozzávalók:
550 g főtt csicseriborsó (20-25 dkg között volt szárazon)
2 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 tojás
4 ek zsemlemorzsa
1 ek pirospaprika
2 ek liszt (annyi lisztet tegyünk bele, hogy könnyen formázható legyen a massza.)
só, bors

zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez

A hagymát és a fokhagymát aprítógépbe tettem, és felaprítottam. Hozzáadtam a csicseriborsót is és pépesítettem. Belekerült a tojás is, majd miután egynemű lett a massza, átöntöttem egy keverőtálba.
Hozzákevertem a pirospaprikát, lisztet, zsemlemorzsát, sóztam és borsoztam. Teáskanálnyi adagokból golyókat formáltam, zsemlemorzsába forgattam, kicsit ellapítottam és forró olajban mindkét oldalát megsütöttem.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta! Lehet hogy csodálkozni fogsz, de még csicseriborsót nem ettem! Valahogy eddig nem kerültem vele kapcsolatba! Zacskós kiszerelésben van?

Kreatív konyha írta...

Ez tetszik nagyon! Régen én is készítettem sárgaborsó fasírtot, azt is nagyon szerették a lurkóim. Rendetlen módon eddig csak konzerv csicseriborsót használtam, de lehet kipróbálom az "igazit".

Csiperke írta...

Éva! Láttam már zacskós kiszerelésben is, de én mindig a piacon veszem egy magos boltban.
Móni! Természetesen én is konzervvel kezdtem, csak a piszkos anyagiak csábítottak a száraz felé, de nem bántam meg. :)

trollanyu írta...

Nagyon klassz recept, ki is fogom próbálni:)Itt elég olcsó a konzerv csicseriborsó,vagy inkább mondjuk azt, hogy ugyanolyan drága,mint a száraz tehát tökmindegy:) Így én azzal fogom készíteni. Köszi a receptet:)