Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 15., csütörtök

Reform gulyásleves






Annyiban reform, hogy kókuszzsírral készült. Mint azt már egy másik posztban is említettem, a kókuszzsír nagyon egészséges, többek között azért is, mert nem emeli meg a vérben a rossz koleszterin szintjét, és az emésztéséhez nincs szükség az epe által termelt enzimre, így nem terheli meg a szervezetet. Ezen kívül antibakteriális hatású, javítja az anyagcserét is, ezért fogyókúrázóknak és pajzsmirigybetegeknek kifejezetten ajánlják.
A szűrt kókuszzsír színtelen, szagtalan, "íztelen", úgyhogy teljes mértékben alkalmas a különböző olajok, zsiradékok kiváltására. Csak saláta öntetet nem lehet belőle készíteni, mert 25C° fok alatt megszilárdul. (Felette folyékony halmazállapotú) Kókuszzsírt általában bioboltokban lehet vásárolni, sajnos meglehetősen borsos áron.
Néhány hónapja a pesterzsébeti piacon levő bioboltba hoztak szűrt kókuszzsírt 1500 Ft-ért. (1 kg) Ez már megfizethető ár, főleg mivel nagyon sokáig elég. Azóta szinte mindenhez ezt használom. A kókuszzsírral készült ételek nagyon finomak, és nem érződik rajtuk semmiféle mellékíz. Így tökéletes választás egy egészségesebb gulyásleves elkészítéséhez is.
Ha abszolút reformosan akarom elkészíteni, akkor pulykafelsőcombból csinálom, de mivel a háziúr marhából jobban szereti, ezért most kedveztem neki. Ugyanebből az okból kifolyólag került bele egy kis chilipaprika is.

Hozzávalók:
60 dkg marhahús (én most gyönyörű márványos marhanyakból csináltam)
2 púpozott evőkanál kókuszzsír
2-3 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb paradicsom
2 nagyobb paprika
1 evőkanál pirospaprika
5-6 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
6-8 szem krumpli
3 szál angolzeller
1 kávéskanál kömény

ízlés szerint chilipaprika
(a gulyáslevesbe én nem szoktam tésztát tenni, anélkül is éppen elég tartalmas és sűrű)

A hagymát a zsíron megdinszteltem, és rádobtam a kockára vágott húst, amit fehéredésig pirítottam. Hozzáadtam az áttört fokhagymát, a felszeletelt paprikát és paradicsomot. Kicsit megfonnyasztottam, majd elkevertem benne a pirospaprikát. Megsóztam, beletettem a kömény felét, és felöntöttem egy kevés vízzel. Addig főztem, amíg a hús megpuhult, közben ha kellett utánaöntöttem egy kis vizet.
Miután a hús megpuhult beletettem a krumplit és a répát, a maradék köményt, a chilipaprikát, felöntöttem vízzel, sóztam, és megfőztem a zöldségeket is.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Ha a háziúr megvolt elégedve vele akkor biztos nagyon finom is volt!

Csiperke írta...

Azta Éva, de gyors voltál!! Még csak most tettem közzé! :)))
A háziúr egyébként rendkívül elégedett volt a végeredménnyel...:)

trollanyu írta...

A gulyást nagyon szeretjük, ez a reform változat is nagyon guszta:) Nekünk mindig volt a gulyáshoz csipetke, a gyerekeim is úgy szokták meg. De anélkül is meg bírnám enni:)

Adél írta...

Lehetett is,mert nagyon guszta ez a leves,szinte magától beszél:)

Mrita írta...

Nagyon guszta, nagyon szeretem a gulyáslevest, mjd kipróbálom reformosan is.

Csiperke írta...

Köszi Mrita!
Igazából az ízében semmi különbség nincsen, csak a tudat, hogy egészségesebb az, amit eszel.

Csiperke írta...

Köszi Aleda!
Trollanyu! Anyukám is mindig tett bele csipetkét. Amikor friss házasként először főztem gulyáslevest, elfelejtettem beletenni, és akkor rájöttünk, hogy igazából nem is hiányzik, azóta így csinálom.
Azért a bablevesbe én is teszek...

Kreatív konyha írta...

Nálunk teljesen változó, egyszer van csipetke, egyszer nincs. De kókuszzsírt még nem használtam...