Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 12., péntek

Sült zserbóbatyu






A testvérem (tudjátok az, akinek van medencéje, viszont nincs sem pónija, sem Mercedesze,) lánybulit (vagy inkább asszonypartyt) szervezett szombatra és úgy gondoltam, hogy sütemény nélkül nem mehetek. Aki örömét leli a sütésben-főzésben, az tudja milyen jó érzés az, amikor hízik a mája a dicséretektől. Na ezt az érzést most sem akartam kihagyni.:)
Vívódtam a zserbó és a zserbógolyó között, végül összekombináltam a kettőt. Eredetileg a tésztát a töltelékkel együtt golyó formára akartam készíteni, de a próbaverzió során ezt elvetettem. Ahhoz, hogy meg tudjam hengergetni a tölteléket rejtő tésztagolyót úgy, hogy közben ne szakadjon ki, elég vastag tésztával kellett volna dolgoznom, ezt pedig nem akartam. Így végül a csinoska tésztabatyuk mellett döntöttem.
Most a családi receptet sutba dobva a tésztához a desszert.eu/gerbeaud oldalon található tésztareceptet használtam, és azt hiszem hogy meg is tartom, mert nagyon finom. A töltelékbe minden beletettem, amit itthon találtam, és fergetegesen jó lett. Remélem marad belőle szombatra, mert nagyon fogy...
A megadott mennyiség kb. 40 kis batyuhoz elég.

Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
200 g vaj
40 g porcukor
2 db tojássárga
80 g 2,8 %-os tej
csipet só
16 g élesztő
1 g sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg vörösáfonya (de használhatunk összesen 20 dkg sárgabarackot is)
8 evőkanál gyümölcscukor (kóstoljuk meg ízesítés közben a masszát, mert ha édes a lekvár, akkor nem szükséges ennyi cukor. Az én lekvárom minimális cukorral lett eltéve, így inkább savanykás., ezért kellett bele ennyi...)
6-8 evőkanál sárgabaracklevár (más ízesítésű lekvárt is nyugodtan lehet használni)
2 teáskanál vaníliaesszencia
2 teáskanál rumaroma
1 citrom reszelt héja
csipet fahéj

200 g étcsokoládé+2 evőkanál olaj a bevonáshoz.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és 2 órára a hűtőszekrénybe tettem.
Az aszalt barackot és áfonyát beáztattam langyos vízbe és ezt is hagytam 2-3 órán keresztül, hogy puhuljon, és megszívja magát. Miután megpuhult lecsöpögtettem, és aprítógépben apróra daráltam.
A töltelék összes hozzávalóját összekevertem.
A tésztából diónyi gombócokat formáztam, és lisztezett felületen kicsi vékony köröket nyújtottam belőle. A körök közepébe egy teáskanál tölteléket tettem, a tészta széleit összefogtam, és összecsippentettem.




180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
Miután a batyuk kihűltek, a csokit gőz felett felolvasztottam 2 evőkanál olajjal, és bevontam vele a süteményeket.







10 megjegyzés:

  1. Hát nagyon guszták, biztos a siker, bezsebelheted a gratulációkat.

    VálaszTörlés
  2. Annyira jól néz ki, hogy nem találom a szavakat! Recept mentve, ezt én is ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fantáziadús! Mentem is a receptedet, mert ezt feltétlenül el kell készítenem. :)))

    VálaszTörlés
  4. Na, milyen volt a sikere a csajos bulin?
    Ági

    VálaszTörlés
  5. Régen jártam itt, és látom milyen gyönyörűségek készültek! Ez a zserbó batyu nagyon szép! Biztos, hogy én is kipróbálom! Sikere lett?

    VálaszTörlés
  6. Ági és Móni!
    A csajos buli végül elég karcsúra siekredett, összesen négyen voltunk, abból egy lekvár-útáló, és egy "csokitebbenahónapbannemeszek" leányzó, szóval rajtam kívül csak egyvalaki evett a zserbóból. Így végül a szélesebb családdal osztottam meg, akik között nagy siker lett. A nagynéném megkért, hogy ilyet többet ne csináljak, mert nem bírja abbahagyni az evését...:)

    VálaszTörlés
  7. Ezek a batyuk nálunk is nagyon gyorsan fogynának, köszi!

    VálaszTörlés
  8. :)) Egyébként sokáig eltartható, ha valaki meg tudja állni, hogy ne egye meg egyszerre. Én nem tudom...:))

    VálaszTörlés