Keresés ebben a blogban

2011. július 2., szombat

Csibeburger, avagy a CsipChicken szendvics






Nagyon megkívántam a McChicken szendvicset, de már elvből sem megyek McDonalds-ba, úgyhogy megcsináltam a saját CsipChicken szendvicsemet. (Az sem elhanyagolható szempont, hogy kb. másfél McChiken szendvics árából én 9 darab hamburgert készítettem...)
A hamburgerzsemlét az öcsém receptje alapján csináltam. Ez egy könnyű, foszlós, édeskés zsemle, azok közül, amit idáig próbáltam, talán ez hasonlít a legjobban a McDonalds-os hamburgerzsemléhez. Az enyém a szokásosnál picit sötétebb lett, ez annak köszönhető, hogy a liszt fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt volt. Sajnos későn vettem észre, hogy nincs itthon szezámmag, így az most lemaradt a tetejéről.
A húspogácsa receptje szerepel már a blogon csiberopogós néven, de ide is leírom. Most is tettem bele petrezselymet, mert nagyon feldobja, de petrezselyem nélkül azért McChickenesebb. (de szép szó:)
A hamburgerbe természetesen saját készítésű majonéz került, és bár az eredeti szendvicsben csak saláta van, én paradicsomot és paprikát is tettem bele.
Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:

430 g liszt (én 200 gr finom és 230 gr teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)
2,5 dl víz
50 gr gyümölcscukor
30 gr vaj, szobahőmérsékletű
1 tojás
10 gr só
20 g friss élesztő (vagy egy evőkanál szárított)
1 tojásfehérje  a zsemlék megkenéséhez (A sárgáját felhasználtam a majonézhez)
szezámmag

A vizet a cukorral langyosra melegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem 2 kanál lisztet, és a tetejére is szórtam egy kicsit. Miután az élesztő megkelt, hozzáadtam a többi hozzávalót, és 10-15 percen keresztül dagasztottam. A lisztek minősége változó, ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még lisztet hozzá. A tészta ne legyen kemény, inkább kissé lágy, de jól dagasztható. (Akkor jó a tészta állaga, ha dagasztás közben az edény falától elválik, de az aljához még kissé odatapad.) Dagasztás után a tésztából gombócot formáztam, bekentem olajjal, kelesztőtálba tettem és  letakarva a duplájára kelesztettem. (Sőt, igazából nem is duplájára, hanem minimum a triplájára, de lehet, hogy a négyszerese is volt.)
Miután megkelt, lisztezett felületen kicsit átgyúrtam. Lemértem a tésztát (nekem most pont 900 gr lett), és kilenc egyenlő részre osztottam. (Hogy egyforma zsemléket kapjak, a golyókat formázás előtt  igyekszem pontosan 100 gr-osra kimérni). A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarom és még kb. fél óráig kelesztettem, míg a duplájukra nőttek. A zsemléket megkentem tojásfehérjével, és ha lett volna szezámmagom, azzal is megszórtam volna. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütöttem.

Hozzávalók a csiberopogóshoz:

450 gr darált csirkemell (ez kb egy egész csirkemell, ha 40-50.grammal több, az nem probléma)
1 apróra vágott vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál aprított petrezselyem
6 evőkanál tej
2 tojás
8 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors

+liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A csirkemellet kisebb darabokra vágtam, és bedobtam az aprítógépbe. Miután pépesre daráltam, beledobtam a cikkekre vágott hagymát, fokhagymát, a petrezselymet, és ezekkel tovább pépesítettem. Ezután kivettem a kést az aprítóból, villával belekevertem a tojást, a tejet a zsemlemorzsát, majd sóztam, borsoztam.
Kevés olajat hevítettem, és megsütöttem egy kis masszát, hogy ellenőrizzem elég sót és borsot tettem bele.
A masszának jót tesz, ha néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Most nekem erre nem volt időm, de így is finom lett. A a masszából evőkanálnyi adagokat emeltem ki, gombócot formáltam belőle, majd kézzel ellapítottam. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgattam, a kiszedő kanállal még lapítottam picit rajta, majd forró olajban kisütöttem. Ebből a mennyiségből mérettől függően 12-16 darab lesz.




2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Legközelebb én is húst teszek bele, és kipróbálom a te zsömlédet, mert nekem ez amit most csináltam egy kicsit sűrűnek tűnik!

Csiperke írta...

Én régebben a Limara féle hamburgerzsemlét csináltam, de az is egy sűrűbb zsömle.
Amióta ettem az öcsémnél hamburgert, azóta csak ezt a fajtát csinálom, mert sokkal lazább, könnyebb a szerkezete, és szerintem finomabb is.