Keresés ebben a blogban

2011. június 13., hétfő

Kakaós csiga picit egészségesebben






Az eredeti receptet Macikonyhánál találtam. Szinte teljes mértékben ragaszkodtam a recepthez, csak a kristálycukrot cseréltem gyümölcscukor-xylitol párosításra, és a finomliszt egy része helyett tönkölylisztet használtam. A gyümölcscukrot a tésztába tettem, mert a xylitoltól nem kelt volna meg, viszont a töltelékhez már csak xylitolt használtam. A végeredmény nagyon finom lett, igazi békebeli kakaóscsiga, a tésztája finom puha, egyáltalán nem száraz, és a xylitol miatt kisebb a kalóriatartalma is. Így elkészítve cukorbetegek is fogyaszthatják.
Egy pohár tejjel az igazi.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt (30 dkg fehér tönkölyliszt, 20 dkg finomliszt)
2 dkg élesztő
7 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
3 dl tej
4 evőkanál gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
egy nagyobb csipet só

töltelék:
15 dkg xylitol (vagy kristálycukor)
3 evőkanál kakaó
2 evőkanál vaj

1 dl tej
1 evőkanál vanília esszencia

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és meleg helyen duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát átgyúrtam, és kettévágtam. Mindkét felét 15x20 cm-es téglalappá nyújtottam, és megkentem egy kanál olvasztott vajjal.
A xylitolt összekevertem a kakaóval, és elosztottam a két tésztalapon. Amennyire lehetséges volt, szorosan feltekertem, és ujjnyi vastag darabokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. (Nekem két tepsi lett tele a csigákkal.) 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 25-30 percig.
15 perc elteltével kivettem a tepsiket, és a csigákat meglocsoltam a vaníliaaromával elkevert tejjel, és visszatettem, amíg teljesen megsült.
Némi gyümölcscukrot porcukorrá daráltam, és megszórtam vele a kakós csigákat.




2 megjegyzés:

Adél írta...

Hmmm..de beleharapnék,a finom,puha tésztájába:)

Timesz írta...

Huhh, ez nagyon jól néz ki, biztos finom is.