Keresés ebben a blogban

2011. április 6., szerda

Habos vilmoskörtetorta







Már régóta szerettem volna valami vilmoskörtés süteményt készíteni. Vettünk friss gyümölcsöt is, de az annyira finom volt, hogy muszáj volt feldolgozás nélkül, csak úgy magában megenni, így végül a torta konzervgyümölcsből készült.

Én ugye nagyon szeretem az édességet, és mostanában a férjem is egyre édesszájúbb, ha egy-két napig nem csinálok valami desszertet, akkor azon kapom, hogy kutat a titkos dugicsokis-szekrényemben. Mégis, ez a torta kicsit sok lett egyszerre kettőnknek. Ha naponta megennénk egy szeletet, akkor is legalább hat nap, mire elfogy. Jó megoldás az is, ha a család besegít a torta eltüntetésébe, de hát nem minden nap járnak felénk. Végül biztos ami biztos alapon a tortát a fagyasztóba tettem. Ma elővettem egy szeletet, és rájöttem, hogy ezt a tortát csak mélyhűtve szabad enni. Fantasztikus fagylalttortává változott: egyáltalán nem lett jeges, a piskóta is vágható maradt, és a körteíz még hangsúlyosabb lett benne, mint frissen volt.

Piskóta:
1 tojás
10 dkg gyümölcscukor
50 gr olvasztott vaj
20 gr kakaó (kb két evőkanál)
1 dl tej
120 gr liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál vanília esszencia

A hozzávalókat a megadott sorrendben kikeverjük, és kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük. (22 cm-es). Kb 180 fokra előmlegített sütőben megsütjük, és a tortaformában hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
30 dkg vilmoskörte konzerv (friss gyümölcsöt is használhatunk, de akkor pároljuk meg a körtét enyhén cukros vízben)
2 dl körtelé (használhatjuk a konzerv levét is, de ízesebb lesz, ha rostos körtelét használunk)
1 evőkanál citromlé
fél citrom reszelt héja
csipet gyömbér
50 gr mazsola
3 tojás
2 evőkanál gyümölcscukor
1 csomag zselatinfix

2,5 dl tejszín
1 csomag zselatinfix vagy habfixáló
2 evőkanál gyümölcscukor

Kb. 60 gr reszelt csokoládé a tetejére

A körtét egészen apróra vágtam, beletettem egy kisebb fazékba, hozzáöntöttem a körtelevet, a citromlét, a citromhéjat, gyömbérrel fűszereztem, és az egészet összeforraltam. (Ha valaki szeretné a körtét pürésíteni, akkor ezen a ponton tegye meg, de én darabosra hagytam.) A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem, és a forró körtés levet fokozatosan, állandó keverés mellett hozzáöntöttem, majd nagyon alacsony lángon az egészet besűrítettem. Lehúztam a tűzről, belekevertem a zselatinfixet, majd óvatosan hozzákevertem a két evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét.
A krémet a tortalapra öntöttem, és fél órára mélyhűtőbe tettem. A tejszínből két evőkanál cukorral kemény habot vertem. (Menet közben belekevertem a habfixálót is.)
A tejszínt elkentem a krém tetején, és még 20 percre visszatettem a mélyhűtőbe, mielőtt felvágtam volna.
A tetejét reszelt csokoládéval szórtam meg.



2 megjegyzés:

Unknown írta...

Era, ez gyönyörű! Szívesen megkóstolnám! Gondolom nagy sikere volt.

Csiperke írta...

Köszönöm!:))
Mivel csak ketten ettünk belőle, hatalmas sikerről még nem tudok beszámolni, de nekünk nagyon ízlett.:)