Keresés ebben a blogban

2011. április 7., csütörtök

Csokis sűrített tej







A sűrített tej készítéséről először Mónikánál olvastam. Azóta többször is csináltam, bár lényegesen kevesebb cukorral, mint ahogy a receptben meg van adva.
Gyerekként nagyon szerettem a csokis sűrített tejet, csak úgy, a tubusból nyomtam bele a számba. Az elmúlt években sokszor kerestem különböző üzletekben, de úgy tűnik, már nem lehet kapni.
Tegnap eszembe jutott, hogy miért is ne csinálhatnék csokis sűrített tejet, ha már a sima ilyen jól megy? A gondolatot tett követte, és megalkottam életem első csokis sűrített tejét.
Nagyon finom lett a végeredmény, kekszekbe, tortákba kiváló töltelék lehet. Az íze teljesen olyan, mint ami az emlékeimben élt, de mégis jobb annál, mert nem annyira tömény édes.
Ma reggelre elfogyott itthon a tej, és én anélkül nem bírom meginni a kávét. Eszembe jutott, hogy a hűtőben van a csokis sűrített tejem. Beletettem a kávéba egy kis kanállal, és fantasztikus íze, krémes állaga lett tőle. Újabb szenvedély született...

Egy liter tejből nekem kb. 4 dl csokis sűrített tejem lett.

Hozzávalók:
1 liter tej
2 dl tejszín
100 gr vaj
6 evőkanál gyümölcscukor (vigyázat, a gyümölcscukor édesebb, tehát kristálycukorból több kellhet!)
2 evőkanál kakaó (jó minőségű holland)
100 gr tejcsokoládé
1 teáskanál vanília esszencia

A tejet feltettem főni a tejszínnel, vajjal és a cukorral. Alacsony lángon főztem, néha megkevergettem. Legalább egy órán keresztül főtt, mire elkezdett besűrűsödni. (Ha már sűrűsödik, sűrűbben keverjük meg, a vége felé meg már folyamatosan keverjük.) Miután kellőképpen besűrűsödött, hozzáadtam a kockára tördelt csokit, és addig kevertem, amíg teljesen fel nem olvadt, ezután beletettem a vanília esszenciát is, és lehúztam a tűzről.
Ha kristálycukorból készítjük, érdemes a csokoládé hozzáadása után megkóstolni, hogy elég édes-e. Ha szükséges, ekkor még korrigálhatjuk a cukor mennyiségét.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, ha gyümölcscukorral, vagy xylitollal készül, és diabetikus csokit tesznek bele.

7 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

De jó ötlet!
Ebből milyen finom csokifagyit lehet majd varázsolni!
Recept mentve!!!!

Csiperke írta...

Ahhh igen! Csokifagyi!! Úgyis odáig vagyok a fagyikért, amit csinálsz! Majd ha megcsinálod a csokifagyit, azt meg én mentem el tőled! :))

Unknown írta...

De kár, hogy olyan messze vagy!

Csiperke írta...

Pedig szívesen adnék belőle! ;) De csináld meg, nem nehéz!

Mézeskalács írta...

Ez nagyon jó lehet!!!

Csiperke írta...

Hááát....már a felét megettem, pedig nem akartam... :(

Névtelen írta...

Jó lenne csinálni