Keresés ebben a blogban

2011. április 10., vasárnap

Barnasörös csirkeragu almás-sajtos rösztivel







A ragu ismét egy Stahl recept, ráadásul megint egy tízpontos. Legalábbis mi így értékeltük. (Lassan Stahl rajongó leszek, pedig nem akartam.) Különleges, kicsit pikáns, de mégsem annyira, hogy az egyszerűbb ízek kedvelői undorral tolnák arrébb. Szóval nekünk nagyon bejött. Igaz sokat kellett várni a megvalósításra, mert elég nehezen találtam hozzá barnasört. Nem tudom, hogy csak mi lakunk rossz helyen, vagy máshol is ilyen nehézségekbe ütközik egy ilyen egyszerű alapanyag beszerzése? Végre aztán sikerült venni, így már semmi nem tarthatott vissza az étel elkészítésétől.  Mivel a ragu is tartalmaz gyümölcsöt, a harmónia miatt került a rösztibe is egy kis alma. (Na meg azért, mert valamelyik nap ezt láttam egy főzős műsorban, de ez már egy másik történet...)

Hozzávalók:
1 csirkemell
5 dkg vaj +3 evőkanál olaj a sütéshez
Párolólé:
1,5 dl barnasör
1 dl víz
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál baracklekvár (Én fügelekvárt tettem bele, így is nagyon finom volt)
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt gyömbér
fél kávéskanál őrölt kömény
só, bors

Hozzávalók a rösztihez
50 dkg burgonya
1 nagyobb alma
5 dkg sajt
kevés olaj

A csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, borsoztam, vaj és olaj keverékén kicsit megpirítottam.
A hagymát apróra vágtam, a fokhagymát és a narancshéjat lereszeltem, mindezt hozzákevertem a vízzel és lekvárral kikevert sörhöz, majd beletettem a fűszereket is. (Sót ne tegyünk hozzá, csak a végén, amikor már besűrűsödött.) Ezt a párolólevet ráöntjük a csirkére, és alacsony lángon főzzük tovább, amíg kellően besűrűsödik. Kóstoljuk meg, és sózzuk, ha szükséges. Az eredeti recept szerint ilyenkor kellene egy kis keményítővel kikevert tejszínt hozzáönteni, de én ezt már túlzásnak tartottam, és eltekintettem ettől a lépéstől. Annyira finom volt így is, nem akartam a tejszínnel elnyomni ezt az ízt.

A rösztihez a krumplit hajában megfőztem. Amíg főt, addig lereszeltem az almát, és jól kinyomkodtam a levét. A megfőtt burgonyát lereszeltem, és óvatosan összeforgattam az almával és a reszelt sajttal.
Palacsintasütőbe kevés olajat hevítettem, kis lapos pogácsákat formáltam a krumplimasszából, és mindkét felét megsütöttem.






4 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Szerintem nagyon sok jó receptje van Stahl Juditnak, persze van néhány olyan, amihez vidéken gyakorlatilag lehetetlen küldetés az alapanyagot beszerezni.
Ezt lehet én is kipróbálom :)

Csiperke írta...

Én a Tv-ben valahogy nem bírom nézni, nem tudom miért, ezért nem is fordítottam túl nagy figyelmet a receptjeire. De a testvérem egy ideje veszi a magazinjait, és ott szembesültem vele, hogy bizony nagyon jókat csinál...

Unknown írta...

Én is így vagyok vele, de én az egyik könyvéből találtam rá finom, és egyszerűen elkészíthető ételeire. Ez is guszta lett!

Csiperke írta...

Köszönöm! Tényleg több receptjét is ki fogom próbálni, mert amit idáig megcsináltam, az mind telitalálat volt.

Kreatív konyhának: Én Budapesten élek, mégis nehézségekbe ütközött a barnasör beszerzése. Rendszeresen vásárolok az Interspar-ban, de még ott sem volt. Mostmár tudom hol keressem, de úgy tűnik ilyen szempontból a külső kerületek már vidéknek számítanak...