Keresés ebben a blogban

2011. március 3., csütörtök

Zsemle tönkölyliszttel







A tönköly-mániám elérte a zsemléket is. Egyenlőre fele-fele arányban tartalmaz a zsemle tönköly és kenyérlisztet. Talán később majd próbálkozom a tönköly mennyiségének emelésével, de ez most így tökéletes lett.

Hozzávalók:
2 dl langyos víz
1,5 dl langyos tej
250 gr + 60 gr BL80 kenyérliszt
250 gr fehér tönkölyliszt
1 teáskanál cukor
20 gr olaj
1 evőkanál 10 %-os ecet
20 gr élesztő
10-12 gr só

A vizet a tejjel együtt meglangyosítottam, beletettem a cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt. Belekevertem 60 gr lisztet, és meleg helyre tettem felfuttatni.
Miután felfutott, a többi hozzávalóval együtt kb 15 percen keresztül dagasztottam, és visszatettem a meleg helyre, hogy duplájára keljen. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, megszórtam liszttel, átgyúrtam, majd 100 gr-os adagokra osztottam. Nem kell megijedni, a tészta picit lágy, de ilyennek kell lennie.
A zsemléket lisztes kézzel megformáztam, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. Egy mélyebb tepsit borítottam rá, és megvártam, amíg ismét a duplájára kel. Amikor megkelt a zsemle, a felső tepsire vizet permeteztem, és kb 180 fokos sütőben megsütöttem. A sütési idő végefelé levettem a felső tepsit, és anélkül sütöttem tovább.
Mivel a tepsi nem átlátszó, így időnként meg kell nézni a zsemléket, nehogy túlsüljenek. A megsült zsemléket a kenyérhez hasonlóan, rácson hűtöttem ki.
Ebből a mennyiségből nekem 10 db zsemlém lett.








2 megjegyzés:

Latsia írta...

Gyönyörű lett!
A tönköly is búzaliszt egyébként, csak a jobbik fajtából!:-)

Csiperke írta...

Köszönöm!:)
Igen, igazad van, a tönköly is búza, csak annyival több a közönséges búzánál, hogy nálam külön kategória a "Tönköly". Ezért le sem "búzázom"...:))))