Keresés ebben a blogban

2011. március 22., kedd

Borkrémes-diós kocka







A már említett ünnepi kiruccanáson egy sütemény kapcsán szembesültem a ténnyel, hogy a család szereti a borkrémet. Hmm, ki gondolta volna? Így hát összedobtam nekik már itthon egy borkrémes süteményt. A krém mennyiségével nem taktikáztam jól, szóval a recept esetleges kipróbálóitól kéretik a borkrémből dupla mennyiséget csinálni. Lehet a krémbe mazsolát is tenni, nálunk azonban van egy mazsolautáló (van olyan család, ahol nincsen?), szóval ez elmaradt.



Hozzávalók:

Diós piskóta:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
~ 50 g aprított dió

Borkrém:
2 dl bor (nálam ez édes tokaji szamorodni volt)
2 tojás
5 ek cukor
csipet fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
fél citrom reszelt héja
1 tasak zseletinfix (lehet, hogy kevesebb is elég, de én biztosra mentem)

Tejszínkrém:
0,5 l habtejszín
1 tasak zselatinfix
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor (könyörgöm, ne vanillincukor!)

+ dió a tetejére



A piskóta sima "kanalas piskóta", tehát minden tojáshoz egy kanál cukor és egy kanál liszt kell. A tojásokat nem választom szét (minek is eggyel több mosatlan edény, lesz még bőven így is), hanem együtt a sárgáját és a fehérjét felverem habosra a cukorral. Nem lesz olyan kemény hab, mint a fehérje magában, szóval a fej fölé tartás próbát ne csináljuk meg. Ezután kanalanként hozzáadom a lisztet, óvatosan keverve, majd a diót is. A diót egyébként szárazon kicsit megpirítottam, így karakánabb íze lesz, és mozsárban törtem össze, hogy maradjon benne egy két nagyobb darab is. A masszát egy sütőpapíros tepsibe (22x30) öntöm, és 150 fokon sütöm kb. 15-20 percig. 15 perc után azért egy tűpróba mindenféleképpen ajánlott. A kész piskótát rácson hagyom hűlni.

A borkrémhez a bort a fűszerekkel felforralom, ha akarunk mazsolát beletenni, akkor azt is tegyük most a borhoz, kb. 60-80 grammnyit. Közben a fehérjét 3 kanál cukorral kemény habbá verem, és a sárgáját 2 kanál cukorral szintén habosra keverem. A felforrt bort lassan, folyamatos keverés mellett a sárgájához öntöm, majd vízgőz fölött besűrítem. Ehhez keverem hozzá a fehérjehabot, még melegen. Először csak egy keveset, aztán a maradékot. Hozzáadom a zseletinfixet és jól elkeverem. Hűtöben hagyom, hogy egy kicsit megszilárduljon, de még kenhető legyen.

A piskóta tetejéből egyharmadot levágok. A krémet az alsó lapra kenem, és erre helyezem rá a levágott vékonyabb réteg piskótát. Fagyasztóban megdermesztem. Eközben felverem a tejszínt is a cukorral és a zselatinfixxel. A tejszínkrémet elsimítom a sütemény tetején, dióval megszórom és 15-20 percre a fagyasztóba vagy pár órára a hűtőbe teszem tálalás előtt.




7 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

...csodásan illene a süteményed a káposzta levesem után...:)))

sz.marika írta...

Ez oltári jól néz ki..nálunk nem csak mazsola-, de dióutáló is a család egy része, ennek ellenére ezt biztos el fogom követni...nehogy már miindig csak nekik legyen jó :-)

Gratulálok, és köszi a receptet!

Winebeershoot írta...

Mmmm, egy jó káposztaleves... Mi gulyásleves után ettük. :)

Csiperke írta...

Tényleg nagyon finom volt. Meg a gulyás is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezek a szakácsok tudnak valamit...:)

Winebeershoot írta...

Köszönöm és így van!! Csináljunk mazsolaforradalmat! :)

Kreatív konyha írta...

Mazsolautáló van a családban.
Viszont olyan is, aki egy kockát ebből a gyönyörű süteményből elfogyasztana, mondjuk a délutáni kávéhoz!!!!

Winebeershoot írta...

Köszönöm szépen a jelzőt a sütemény nevében is. És akkor tessék megcsinálni ahhoz a délutáni kávéhoz! :)